A hátrányos helyzetű tanulók mögött nem áll az iskolai oktatás kiegészítését és kompenzálását anyagilag biztosítani képes család, éppen ezért boldogulásuk esélyeit sokkal inkább befolyásolja, hogy mi történik velük az oktatási rendszerben, szemben egy átlagos középosztálybeli családban felnőtt tanuló esélyeivel.

 

Korunk pedagógusai próbálják megkönnyíteni a hátrányos helyzetű gyerekek számára a tanulást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen gyerekek esetében a gyakorlati és a szemléltető módszer bizonyul a  leghatékonyabbnak. A gyakorlati módszerek alkalmazása során ezek a gyerekek sokkal nagyobb aktivitást mutatnak, bátrabban szólnak hozzá a tananyaghoz, mindamellett előszeretettel osztják meg a tananyaghoz kapcsolódó tapasztalataikat, észrevételeiket.

 

Hozzáállás kérdése is

 

 hirdetes_810x300  

Ezen módszerek hatékonysága, illetve összehasonlítása elsősorban a természettudományi tantárgyak oktatása kapcsán figyelhető meg. Megfigyelésünk a felső tagozatos gyerekek körében, a biológia oktatása során zajlott. A különböző kísérletek alkalmazása különösen közkedveltnek bizonyult a gyerekek körében, csakúgy, mint a tanulmányi séták, kirándulások – példa erre az évről évre megvalósuló békamentő akciók szervezése, amiben a tanulók rendszeresen részt vesznek.

 

Az ilyen és ehhez hasonló programok magukban rejtik az önálló élmény- és ismeretszerzés lehetőségét. Egy-egy kísérlet elvégzése során megtanulják megkülönböztetni a fontos és kevésbé fontos dolgokat, kialakul a megfigyelőképességük és elemzőkészségük. A terepgyakorlatok, erdei iskolák és a környezeti témájú nyári táborok segítenek abban, hogy ne csupán a tananyag elsajátításán legyen a hangsúly, hanem a tanulók érzelmeire is hassunk.

 

A tanáron is sok múlik

 

A pedagógus kreativitása elengedhetetlen ahhoz, hogy óráról órára meg tudja magának nyerni a sajátos nevelési igényű tanulót. A megfelelő feltételek megteremtése önmagában csak az első lépés, az igazán fontos az, hogy a pedagógus éljen a felzárkóztatás, az esélyegyenlőség biztosításának lehetőségével.

 

Borbás Veronika és Gencs Kinga

 

Nyitókép: Közös erővel Gömör felvirágoztatásáért fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!