Nem mindennapi kaladra vállalkozott két cseh utazó. Vállalták, hogy a több mint 50 ezer kilométeres utat 40 éves Zsigulijukkal teljesítik.

 

Petr Javůrek autószerelő, Filip Vogel pedig építészmérnök. Gyerekkoruk óta ismerik egymást. Több európai országot bejártak már eddig, néhány alkalommal más kontinensen is jártak már. Most azonban úgy döntöttek, az európai,  ázsiai, és az észak illetve dél-amerikai kontinenst is bejárják.

 

„Voltunk már néhány helyen, ezt-azt tapasztaltunk. Most azonban szeretnénk  tovább menni”, mondta Javůrek. Az elmúlt években Oroszországot, Fehéroroszországot, Ukrajnát, a Balkánt és Törökországot is bejárták.

 

 hirdetes_300x300  
Kép: Rychnovský deník

 

A Zsigulit tavaly májusban vették. Az öreg autót rendbe kellett hozniuk, mivel teljesen elromlott. Több alkatrészt is kicseréltek benne, hogy mindenhová vihessék magukkal. Vogel szerint a régebbi gyártású kocsiknak nagy előnyük, hogy minden hiba könnyen megjavítható.

 

„Bízunk benne, hogy a kocsi kibírja. Ha problémák merülnének fel, megjavítjuk. Új kocsival ez nem olyan egyszerű, tele van elektronikával,”

 

mondta Vogel. Az egykori Szovjetunió tagországaiban még rengeteg Zsiguli fut az utakon, így nem lesz nehéz alkatrészt szerezniük.

 

Kép: ČeskéNoviny.cz

 

Az egy évre tervezett utazás alatt a rajongóikra is gondoltak. Élményeiket fényképeken, videón és a facebookon is megosszák majd. Weboldalukon online kamera is lesz, mely pontosan mutatja, éppen hol tartanak.

 

„Az emberek a mi korunkban általában családot alapítanak, házat építenek, jelzáloghitelt vesznek fel. Aki sikeresen teljesít egy ilyen utat, olyan tapasztalatokra tesz szert, hogy bármilyen munkával megbirkózik,”

 

tette hozzá Vogel.

 

„A barátnőmnek persze nem mindegy, de ki kell bírnia. Ha egy férfi úgy dönt hogy menni kell, hát menni kell,” fogalmazott Javůrek.

 

Kép: Automix.cz

 

Petr Javůrek és Filip Vogel április 14-én keltek útra, hogy egy év alatt, mintegy 50 ezer kilométert leautózva, több mint 40 országot érintve öreg, Lada VAZ 2101, avagy ahogy mindnyájan ismerjük, Zsigulin bejárják a világot.

 

ČTK

 

Nyitókép: denik.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!