Az IEA (Gazdasági Kapcsolatok Intézete) szabadpiaci agytröszt frissítette a Nanny State Indexet („atyáskodó állam indexe”), amely azt mutatja meg, hogy az EU országaiban mennyire korlátozza az állam az emberek szabad választását az étkezés területén.

 

NSI szerint a legjobban a finn állam befolyásolja polgárai étkezési szokásait. Magyarország is az előkelő 4. helyen szerepel. A magyar állam az élelmiszerpiacot közvetlen népegészségügyi termékadóval, közismertebb nevén chipsadóval sújtja a túl sós vagy túl édes termékeket. Emiatt az intézkedéscsomag miatt az ételekre vonatkozó állami beavatkozás mértékénél Magyarország toronymagasan vezet az EU-ban, az IEA 9,3 pontot adott, miközben a soron következő második Franciaország már csak 3,7 pontot.

 

Az alkoholfogyasztás tekintetében a finnek a legszigorúbban. Ők teljesen kitiltották a boltokból az 5,5 százalékosnál magasabb alkoholtartalmú italokat, ezeket csak egy állami láncnál lehet megvásárolni.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában az állam a rangsor szerint alig szabályozza a fogyasztásunkat, az IEA szerint nincs korlátozva az élelmiszerfogyasztás, a cigarettánál egy teljesen átlagos 5,3 pontot gyűjtöttünk be. A 28-as listán a 26. helyen állunk, nálunk már csak a németek és a csehek fogyasztanak szabatosabban.

 

Forrás: BusinessInsider.com

 

BusinessInsider.com

Nyitókép: wikimedia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!