Szlovákiában a bársonyos forradalom óta évente fejenként két literrel csökkent az alkoholfogyasztás – derül ki a Statisztikai Hivatal évközi összehasonlításából. A dokumentumból továbbá megtudhatjuk azt is, hogy Szlovákia lakossága leginkább sört és bort fogyaszt, míg a kemény szesz fogyasztása csökkenő tendenciát mutat.

 

Fejeként több mint nyolc liter

 

Szlovákia lakossága 2015-ben fejeként 8,7 liter tiszta szeszt fogyasztott el. Egy évvel a bársonyos forradalom után ez a mennyiség 10,4 liter volt.

 

 hirdetes_300x300  

Tavalyelőtt a 15+ évesek kategóriájában az alkoholfogyasztás fejeként 10,2 liter volt, míg a felnőtteknél 10,7 liter. Az 1990-es év óta mindkét kategóriában csökkent az alkoholfogyasztás.

 

Az adatokból az is kiderül, hogy a férfiak több alkoholt isznak, mint a nők. Egy 2014-es európai felmérés szerint Szlovákia lakosságának három százaléka naponta iszik szeszes italt. Emellett a szlovákiaiak 11 százaléka legalább egy héten egyszer hódol az ún. rohamberúgásnak, melynek lényege, hogy az illető rövid időn belül öt-hat vagy annál több felest is legurít. Ezt a fajta módszert leggyakrabban a 45 és 54 év közötti férfiak alkalmazzák. A rohamberúgók mellett Szlovákia népességének további 11 százaléka pedig alkoholfüggő – derül ki a tanulmányból.

 

Fotó: Jezebel

 

Szlovákia az alkoholfogyasztás terén nem lóg ki a közép-európai térségből. A legfrissebb összehasonlítás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es tanulmányából származik. Ez a tanulmány a világ összes országának alkoholfogyasztását hasonlította összes, az összehasonlítás során pedig a 2008-as és 2010-es évek alkoholfogyasztásának átlagából indultak ki. Az összehasonlításba a 15 + évesek kategóriáját vonták be.

 

Ebből az összehasonlításból kiderült, hogy a csehek és a szlovákok fejenként ugyanannyi tiszta szeszt fogyasztottak el, mégpedig 13 litert évente. A szlovákoktól három tizeddel több szeszt fogyasztottak el a magyarok, míg a lengyeleknek, a németeknek és az osztrákoknak kevesebb volt az alkoholfogyasztásuk, mint az egykori Csehszlovákia lakosságának. A közép-európai országok teljesítményét természetesen az oroszok szárnyalták túl fejenként évi 15 liter szesszel.

 

A szakemberek szerint a Statisztikai Hivatal és a WHO adatai közti különbségek a metodikában rejlenek. Csakhogy a nemzetközi egészségügyi szervezetek adataiból az derül ki, hogy Szlovákiában az alkoholfogyasztás évközönként csökken.

 

Szakember: A munkahelyeken már nem iszunk úgy, ahogy régen

 

A szakemberek szerint a szeszfogyasztás csökkenésének jó néhány oka van. A ligetfalusi AT Szanatórium főorvosának, Ivan Novotnýnak az elmondása szerint az egyik ok abban rejlik, hogy megváltozott az emberek hozzáállása a munkahelyi ivászattal kapcsolatban. „Egykoron sokkal több szesz fogyott a munkahelyeken” – állítja.

 

Fotó: drugrehabs

Az alkoholfogyasztás csökkenését továbbá az emberek többségénél az alacsony fizetés is gátolja. Ha ellenőrzés alatt tudják tartani az szeszfogyasztásukat, akkor nem isznak annyit, mert nem engedhetik meg maguknak – állítja az orvos.

 

A további pozitív tényező közé sorolható, hogy az alkoholfüggő emberek manapság hamarabb adják orvosi segítségre a fejüket. A szocializmus idején akár 22 évet is felölelt, míg az alkoholista orvosi segítséget kért. Manapság ez az idő két évre rövidült – magyarázza Novotný.

 

Az egészségügyi minisztérium függőséggel foglalkozó szakembere, Ľubomír Okruhlica az alkoholfogyasztás csökkenését demográfiai okokban látja. Szerint az egyik ok az, hogy a forradalom után nagyon sok fiatal elhagyta Szlovákiát, és mint tudjuk, a legnagyobb alkoholfogyasztók a fiatalok. Másodsorban a szeszfogyasztás csökkenéséhez a népesség elöregedése is hozzájárul, hiszen az idős ember nem fogyaszt el annyi alkoholt, mint a fiatalok.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: yelp.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!