Nem egy tündérerdő és nem is egy horrorfilm díszlete a a holland Drouwen melletti falu erdeje, pedig minden este túlvilági fények villódznak a fákon. Nem más ez, mint egy újabb művészeti projekt: madárrajokként kommunikáló kütyüket szereltek fel a fákra a holland WERC művészeti kollaboráció alkotói. 

 

Eredetileg egy háromnapos zenei fesztivál díszleteiként kerültek fel a fákra, hogy a résztvevőknek utat mutassanak az ösvényeken. Drenthe tartomány vezetése felfigyelt a projektre, és felvetették a készítőknek, hogy legyen látványosság a Pixikből.

 

A WERC elnevezésű holland művészeti csoport tagjai Joachim Rümke, Olav Huizer, Joachim de Vries és Jelle Valk örömmel vették a felkérést, az elkövetkező négy évben ugyanebben az erdőben népszerűsíthetik a Pixiket. Az alkotók célja, hogy a fizikai és a digitális világot kapcsolják össze, mindemellett a digitális entitások „közösségi viselkedésének” fontos kérdése is izgatja őket.

 

 hirdetes_810x300  

 

Nem egyszerű lámpákról van szó, funkciójukkal túlmutatnak azon, hogy puszta fényforrásként működjenek. A gyémántalakú falapokba olyan mikrochipek vannak szerelve, amelyek egymással kommunikálnak, és ettől függően világítanak. A készítőik szerint egy olyan digitális organizmust hoztak létre, amelyek a madárrajokhoz vagy a hangyabolyokhoz hasonlóan viselkedik.

 

A hét és fél hektáros erdőben 1250 darab Pixi van felszerelve, mikropocesszoraiba pedig olyan „viselkedési mintákat” kódoltak, amelyek alapján a szerkezetek tudják, mikor és milyen gyakran kell felvillanniuk. Egyfajta dominóeffektus jön létre, a kis kütyük nem önmagukban működve villognak, hanem érzékelik a többi Pixi működését, és arra reagálnak.

 

A projektből látványosság lett, azóta a 17,25 eurós belépőért cserébe ki lehet próbálni, miként működnek a digitális organizmusok. A nyolcfős csoportok két Pixit kapnak a kezükbe, azokkal vágnak neki az erdőnek, a fákra szerelt szerkezetek pedig egyfajta új sejtként érzékelik őket, ezáltal elindul a dominóeffektus, és fokozatosan kigyúlnak a fények. Sajnos azonban szezonális a „tárlat”, januárig lehet jelentkezni a túrára, utána jövő októberig nem nyitják meg az erdőt, kifejezetten a téli, sötétebb hónapokra tervezték a bejárást. A Pixik ugyanis napközben „alszanak”, akkor aktivizálódnak, amikor besötétedik.

 

Polák Zsóka

 

(Főkép: WERC Facebook/Knelis)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!