A közösségi médiában időről időre felbukkannak azok az összeállítások, ahol galérialátogatók pózolnak olyan festmények előtt, amelyek kísértetiesen hasonlítanak rájuk. Ennek kapcsán sok emberben merülhet fel a kíváncsiság: vajon van olyan festmény-alak, akire hasonlítok? A Google most nekik segít, egy szelfivel ugyanis pofonegyszerű megtalálni a hasonmást – egyelőre sajnos még csak Amerikában.

 

A Google Arts & Culture alkalmazása már több mint egy éve elérhető, és egy tökéletes kisokos a műkedvelők számára. A cég a Google Art Project keretein belül 2011-óta dolgoznak azon, hogy a múzeumok és galériák együttműködésével tegyék elérhetővé a világ legtöbb vizuális kincsét az okokostelefon-használók számára.

 

 

 hirdetes_810x300  

A Google egy remek ötlettel pörgette fel az alkalmazást, amelyet rengeteg olyan ember is letölt, akinek soha eszébe sem jutna egy ilyen jellegű kulturális appot telepíteni. Az új funkció viszont vicces és egyszerű: egy szelfi alapján keresi meg a festményadatbázisban, melyik festett alakra hasonlítunk leginkább. Természetsen nem tud mindig tökéletes hasonmást találni, ám minden esetben százalékos arányban méri a hasonlóság mértékét.

 

Az app az elmúlt héten a legnépszerűbb alkalmazás volt az AppStoreban, és az androidos appok áruházában is az előkelő 12. helyen állt. Ez nagyban annak köszönhető, hogy sok híresség is felfedezte magának, és kiposztolta festmény-hasonmását, ami nem mindig találja el helyesen a szelfiző nemét:

 

A cég elsődleges célja az applikációval nem a felhasználók számának növelése, hanem az emberek bevonzása a virtuális múzeumba. Már annak is nagy edukációs szerepe van, hogy az illető megnézi, melyik festményre hasonlít, valószínűleg elolvassa a festményről közölt információkat, és akár tovább is kattinthat a többi képre, alkotóra.

 

Aki azonnal telefont is ragadott, és már bőszen kutat az applikáció után, az egyelőre csalódni fog: a szolgáltatás még csak Amerikában elérhető, ám a nagy sikerre való tekintettel bizonyára megfordul a Google fejében a funkció kiterjesztése.

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!