Az elmúlt napok meleg időjárásnak köszönhetően a levegőben nagyon gyorsan kicsúcsosodott az egyik legfőbb allergén, a nyírfa virágpor-koncentrációja.

 

A nyírfa virágpor-koncentrációja Szlovákia területének nagy részén most extrém magas mértékben jelentkezett – tájékoztatott a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) orvosi mikrobiológia részlegéről Janka Lafférsová.

 

A meleg időjárásnak és az elszórt esőzéseknek köszönhetően felgyorsul a többi fa és bokor virágzása is, ami hozzájárul a pollen sepktrumának kiszélesedéséhez, valamint a levegőben lévő magas virágpor-koncentrációnak a felhalmozódásához.

 

 hirdetes_300x300  

 „A szél által szállított virágpornak köszönhetően Közép- és Észak-Szlovákia légterében alacsonyabb mennyiségben, de még mindig előfordul az égerfa és a mogyoróbokor virágporából származó koncentráció, pedig az adott régióban már régen elvirágoztak. Az égerfából és a mogyoróbokorból származó virágpor a nyírfa, a gyertyánfa, a kőrisfa és a nyárfa extrém magas virágpor-koncentrációjával összekeveredve hatalmas terhelést jelent az allergiások számára“.

 

A nyírfa virágpor-koncentrációja Szlovákia melegebb térségeiben, valamint Közép- és Észak-Szlovákiában a hét elején és hétvégén volt a legmagasabb“ – mondta Lafférsová.

 

Rossz az előrejelzés az elkövetkezendő napokra

 

A legmagasabb napi virágpor-koncentrációt Pozsonyban, Besztercebányán és Nagyszombatban mérték. A gyertyán legmagasabb virágpor-koncentrációját Besztercebányán, a nyírfáét pedig Pozsonyban, Nagyszombatban és Besztercebányán mérték.

 

A fentebb felsorolt fákon és bokrokon kívül a fűzfa, a kőrisfa, a juharfa, a tölgy és szilfa virágpora is megtalálható a levegőben.

 

Az elmúlt és az elkövetkezendő napok főként a nyírfára allergiás személyek számára lesznek a legkellemetlenebbek. Mivel a nyírfa virágporának most van az idénye, ezért ennek a fának a virágpora nagyon magas koncentrációban fog előfordulni a levegőben.

 

A szakemberek szerint a nyírfa mellett magas virágpor-koncentrációra számíthatunk a kőrisfától és a gyertyánfától is, de a tölgyfa virágpor-koncentrációja is növekedni fog. A napos, szeles, csapadékmentes napoknak köszönhetően a különféle virágporok magas koncentrációjára számíthatunk a légkörben.

 

A pollen napi mértékének a csökkenését csupán a csapadékos időjárás fogja némiképpen befolyásolni – tette hozzá Lafférsová.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: John Tsagaris

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!