A munkaügyi minisztérium véleményeztetésre előterjesztette azt a javaslatot, amely a nyugdíjkorhatárt 76 nappal meghosszabbítja. A jövő évtől a nyugdíjkorhatár 62 évre és 76 napra módosulna.

 

A minisztérium a változtatás mellett azért döntött, hogy a nyugdíjrendszer hosszútávú pénzügyi fenntarthatóságát biztosítani tudja.  A tárca a férfiak és a nők átlagéletkorából kiindulva állapította meg az új korhatárt.

 

A nyugdíjkorhatár fokozatosan fog majd emelkedni, a Szlovák Statisztikai Hivatal által megállapított  aktuális átlagéletkor alapján, ez az 1954. december 31. után született lakosokra fog vonatkozni. A nyugdíjkorhatár növekedése nem vonatkozik majd az 1954. december 31, előtt született férfiakra és azokra a nőkre, akik  1961. december 31. előtt születtek és vonatkozik rájuk a felnevelt gyermekek száma alapján történő korhatárcsökkentés . Ezekben az esetekben továbbra is lehetőség lesz a nyugdíjkorhatár csökkentésére, a ledolgozott évek száma és a munka beosztása alapján.

 

 hirdetes_400x285  

A munkaügyi minisztérium szerint a következő évben 29,3 millió euróval csökkennek majd a nyugdíjra fordított kiadások, a következő évben ez 29,6, míg 2018-ban 29,8 milliós spórolást jelent. Az intézkedés szerintük pozitív hatással lesz a Szociális Biztosító költségvetésére is.

 

sme.sk
borítókép: magazinzdravie.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!