Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Föld lakosságának 4,2 százaléka hallássérült. Szeptember utolsó vasárnapja róluk szól.

 

A hallássérült kifejezés a siketeket és a nagyothallókat egyaránt magába foglaló gyűjtőfogalom. Siketnek kell tekinteni azt a személyt, akinek a hallásküszöb értéke mindkét fülön 80 decibel felett van, nagyothalló az, akinél ez az érték 60-80 decibel közé esik. Világszerte 250 millió ember szenved hallássérüléstől, közülük 70 millió csaknem teljesen süket.

 

A siket emberek nyelvi és kulturális kisebbségnek tekintik magukat

 

 hirdetes_810x300  

A szegény országok lakosai tízszer akkora valószínűséggel süketülnek meg, mint az iparilag fejlett országokban élők, s körükben gyakoribb a fiatalkori hallássérülés is. Ezt előidézheti nem kezelt középfülgyulladás, agyhártyagyulladás vagy az anya terhesség alatti megbetegedése egyaránt. Mindenütt jellemző az időskori halláskárosodás, újabban azonban egyre több hallásromlás nem az életkor, hanem a környezeti zajártalom számlájára írható.

 

A siket emberek nyelvi és kulturális kisebbségnek tekintik magukat, ezért törekszenek szervezeteik arra, hogy ugyanolyan jogaik legyenek, mint a többi állampolgárnak. Mivel a nagyothallók többsége hallóként élte le életét vagy annak java részét, számukra a hallás csökkentése a családban, munkahelyen, baráti körben betöltött szerepük megváltozását idézi elő: elszigetelődéshez, elmagányosodáshoz vezethet.

 

A szülőkben gyakran okoz nagy törést, amikor hallássérült gyermekük születik, ekkor esetleg nehezebben is épül ki a kapcsolat a siketek világával. Pedig el kell fogadniuk, hogy gyermekük valódi tudást is csak jelnyelven tud elsajátítani.

 

70 millió ember

 

A siketek világszövetsége, a World Federation of the Deaf (WFD) képviseli a Földön élő mintegy 70 millió siket emberi jogait. A 134 nemzeti szövetségből álló szervezet küldetése, hogy elérjék azt, a siketek minőségi életet élhessenek, beleértve az önálló döntéshozatalt, a jelnyelvet, az oktatást és a munkavállalást valamint a közösségi életet.

 

A WFD jelölte meg szeptember utolsó vasárnapját akként a napként, amikor a jelnyelvé a világ, amikor a siketekre és a nagyothallókra gondolunk. Ezen a napon, vagyis az idén szeptember 24-én Magyarországon is különféle rendezvényeken ismertetik meg az érdeklődőkkel a jelnyelvet és a siket kultúrát.

 

forrás: hirado.hu , egeszsegkalauz.hu
borítókép: iowahearing.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!