Az Amerikai Statisztikai Hivatal (Census Bureau) internetes oldalán ismerteti Amerika lakosságának összetételét származás szempontjából.  A .týždeň lap annak próbált utánajárni, hogy milyen életszínvonalon és gazdasági körülmények között élt a Szlovákia területéről  Amerikába kivándorolt közel 700 ezer ember és utódaik. 

 

Először is egy összehasonlítás az amerikai és szlovákiai háztartásokról: a Gallup 2013-as felmérése szerint a háztartások átlagbevétele Amerikában 2,5-szer magasabb, mint Szlovákiában. Nagyok a különbségek azonban a származásuk alapján. Az amerikai statisztikák szerint egy háztartás átlagos éves bevétele az USA-ban 55 775 dollár volt 2015-ben. Ha azonban csak a fehér lakosság adatait vizsgáljuk (nem számolva a hispánokat), az átlagos bevétel 61 394 dollárra nő.

 

Statisztikai adatok

 

 hirdetes_300x300  

Az európai országokra lebontott adatok a következők: a szlovákiai gyökerekkel rendelkezők éves bevétele  68 611 dollár, az ukrán felmenőkkel rendelkező háztartásoké 66 430 dollár, a magyaroké 66 483 dollár, a cseheké 66 856 dollár és végül a lengyel származású háztartásoké 68 843 dollár.  Mint ahogy látható, a V4 országok közti különbségek a statisztikai hibahatáron mozognak.

 

Érdekes ezeket a számokat összehasonlítanunk a Nyugat-európai adatokkal. Körülbelül 45 millió amerikainak van német felmenője. Ezen háztartások bevétele 65 570 dollár. Az angol származású amerikaiak körülbelül 24 millióan lehetnek, az ő háztartási bevételük az előzőnél 134 dollárral kevesebb.

 

A másik oldalon szintén nagy meglepetést okoznak az orosz, görög, szlovén román, olasz vagy bolgár felmenőkkel rendelkező amerikai háztartások, akiknek átlagos bevétele meghaladja a 70 ezer dollárt. És bármilyen meglepő, az indiai származásúak tesznek szert a legnagyobb bevételre, átlagosan 100 ezer dollárra tesz szert egy háztartás, ez majdnem duplája az amerikai átlagnak. Indiában már vitáztak is arról, hogy lehet az, hogy az indiaiak a világ minden részén sikeresek, kivéve otthon, Indiában.

 

usa
Úton a jobb élet felé. forrás: nlcafe.hu

 

További adatok

 

A .týždeň írása szerint  a Szlovákiából származó amerikaiakról elmondható az is, hogy műveltebbek az átlagnál. 43 százalékok rendelkezik bachelor, vagy annál magasabb szintű diplomával. Az amerikai átlag 31 százalék, a fehér lakosságnál pedig 34. A teljes fehér lakossághoz viszonyítva alacsonyabb a munkanélküliség aránya körükben, valamint jobban védve vannak egészségügyi biztosítással. Az amerikai lakosság 15 százalékát érinti a szegénység,  a fehér lakosság 10 százalékát, a szlovákiai származásúaknak pedig mindössze 5 százalékát.

 

Nem  lehet ezekből a számokból messzemenő következtetéseket levonni, de megállapítható: a kivándoroltaknak nagyrészt összejött az amerikai álom, nekünk pedig példát kellene vennünk arról, mire lehetünk képesek folyamatos politikai és gazdasági szabadság adta lehetőségek között.

 

forrás: .týždeň
borítókép: tumblr.com

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!