Diana hercegnő 19 évvel ezelőtt a mai napon veszítette életét Párizsban, egy horrorisztikus autóbalesetben.

 

Diana hercegnő ma 19 éve hunyt el

 

A 36 éves Diana hercegnő ma 19 évvel ezelőtt hunyt el egy horrorisztikus autóbalesetben, amelyért a francia nyomozók a sofőrt, Henri Pault tették felelőssé. 1997. augusztus 31-én, hajnali 1 óra 10 perckor csörgött a telefon a párizsi brit nagykövetségen, a vonal másik felén az Elysée-palota ügyelete volt. Ekkor közölték az angolokkal, hogy Diana hercegnőt súlyos baleset érte, jelenleg a Pitié Salpêtrière Kórházban küzdenek az életéért.

 

 hirdetes_300x300  
diana
Fotó: starity.hu

 

Dodi – a hercegnő akkori párja – és a sofőr a helyszínen meghaltak. A hírt azonnal továbbították Erzsébet királynőnek, aki éppen a Balmorali kastélyban tartózkodott Diana hercegnő fiaival és Károly herceggel.

 

Hajnali 3 óra 45 perc – Diana hercegnőt lekapcsolták a gépekről

 

Bár a francia orvosok és nővérek mindent elkövettek, hogy megmentsék a hercegnőt, és órákig küzdöttek az életéért, végül kénytelenek voltak feladni a harcot. Lady D. sérülései ugyanis olyan súlyosak voltak, hogy nem tehettek érte többet. 3 óra 45 perckor lekapcsolták a gépekről és halottnak nyilvánították.

 

princess-diana-death-headlines sites.psu.edu
Fotó: sites.psu.edu

 

Hajnali 5 óra 55 perckor a hercegnő holttestét átszállították egy privát szobába. Reggel 9 körül megérkezett a kórházba a francia miniszterelnök, Jacques Chirac, hogy részvétet nyilvánítson. Eközben Diana hercegnő személyzetének azt parancsolták, menjenek a Ritz Hotelbe – itt szállt meg – és szedjék össze a személyes holmiját. Szükség volt ugyanis egy ruhára, amelybe felöltöztetve méltó módon szállíthatják haza Angliába a szívek királynőjét.

 

17 óra – Megérkezik Károly herceg és Diana hercegnő két lánytestvére

 

Körülbelül délután öt óra lehetett, amikor megérkezett a kórházba a hírtől lesújtott Károly herceg és Diana hercegnő két lánytestvére, Lady Sarah McCorquodale és Lady Jane Fellowes. A gyásztól zavarodott királyi családtagok 40 percen át lézengtek tehetetlenül az orvosi személyzet között. Később beengedték őket Diana hercegnőhöz, ahol személyesen búcsúzhattak el tőle. Este hét körül a gyászmenet rendőri kísérettel indult el a reptérre, ahonnan hazaszállították a hercegnőt.

 

dianahercegno_usnews_com_2016 femcafe.hu
Fotó: femcafe.hu

 

Mindenki találgatott

 

Számos elmélet kering arról a mai napig, hogy pontosan mi okozta Diana hercegnő halálát. A legvalószínűbb azonban az, hogy tényleg a részeg sofőr miatt kellett meghalnia. Az autóban egyébként összesen négyen utaztak, de csupán egyikük élte túl, a hercegnő testőre, Trevor Rees-Jones. Dodi Al Fayed édesapja, Mohamed Al Fayed sokáig úgy gondolta, fia és Diana hercegnő egy merénylet áldozataivá váltak, mert a királyi család nem szerette volna, ha a hercegek anyukája egy muszlimhoz megy feleségül. Mások az őket üldöző lesifotósokat tették felelőssé.

 

temetes6 femina.hu
Fotó: femina.hu

 

A fenti részletek csak két évvel ezelőtt derültek ki, amikor a párizsi brit nagykövetség kiadott egy hivatalos közleményt a tragédia menetéről. Diana hercegnőt szeptember 6-án temették el, gyönyörű temetését 2,5 milliárdan követték nyomon világszerte.

 

Forrás: femcafe.hu/nlcafe.hu

Nyitókép: wideshut.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.