2017 február 25-én kosárfonó tanfolyamon vehettek részt az érdeklődők a komáromi járásbeli Füss község kultúrházában. A hagyományok fenntartása érdekében már több alkalommal tartottak ilyen és ehhez hasonló alkalmakat az elmúlt években a helyiek, a túljelentkezés miatt nem is utoljára.

 

Füss község és a füssi Villa Fyuz Polgári Társulás közös rendezésében került sor múlt szombaton arra a kosárfonó tanfolyamra, melyre idén már nem csak a községből, hanem annak környékéről – Ifjúságfalváról és Ekecs-Apácaszakállasról – is érkeztek érdeklődők.

 

Bozsaky Gyula vezetésével már reggel nekiláttak a munkának, először a fonáshoz szükséges alapanyag, a vessző helyes kiválasztását mutatták meg. Ezután jöhetett a kosár aljának elkészítése.

 

 hirdetes_810x300  
Körkép.sk/kpa

 

A családias hangulatú rendezvényen nem csak az urak, de a hölgyek is képviseltették magukat. Amint az kiderült, nem teljesen veszélytelen a fonás, a szükséges szerszámok használata során könnyen megsérülhetünk.

 

Bozsaky Gyula szerint ahhoz, hogy mindenkivel egyformán tudjon foglalkozni, a jelenlegi hét fős társaság már egy maximális létszám, mivel a legideálisabb a 4-5 fős csoport.

 

Körkép.sk/kpa

 

A kosarak elkészítési ideje változó, függ a kosárfonó rutinjától és a kosár nagyságától is. A tanfolyam ideje alatt – cca. 5 óra, a legtöbben egy közepes nagyságú kosár alját tudták elkészíteni, valamint nekikezdtek az oldalának is.

 

A tanfolyam elindításának okairól, valamint a jövőbeni tervekről a Körkép.sk Füss község polgármesterét, Farkas Károlyt kérdezte.

 

Honnan jött az ötlet, hogy kosárfonó tanfolyamot indítsanak?

 

Idén 5 éve, hogy a Villa Fyuz Polgári Társulással Márton-napi kosárfonó fesztivált szerveztünk. Először csak a községben hirdettük meg, jöttek a helyi idősek, akik még értenek hozzá. Elsősorban azt szerettük volna, ha a fiatalabbak is kedvet kapnak a kosárfonáshoz, mivel másképp nem tud fennmaradni a hagyománya.

 

Körkép.sk/kpa

 

A későbbiekben kísérő programokként az asszonyok megmutatták a tollfosztást, karácsony közeledtével a hölgyek koszorúkat készítettek, melyekhez a kosárfonók szolgáltatták az alapanyagot. Az érdeklődők agyagozhattak, kukoricacsuhéból készíthettek díszeket, előkerültek a gyöngyök és egyéb kézműves technikák is.

 

Tavaly már a papírból fonást is bemutattuk, és tanítottuk az érdeklődőknek a sújtást ékszerek készítésével, szalvétatechnikázással valamint üvegfestéssel együtt.

 

A technika is besegít, Körkép.sk/kpa

 

Komoly programmá nőtte ki magát az ötlet. Idén mit terveznek?

 

Idén ősszel, valamikor októberben tervezünk még egy tanfolyamot, mivel most is többen szerettek volna jönni más községekből is. Novemberben megszervezzük a szokásos Márton-napi fesztivált, ami nem csak az előbbi programokból áll, hiszen minden évben hozzá tartozik még egy bál is lúddal, Ludas Matyival és ludas kásával együtt.

 

A kosárfonás, most már mondhatom, hogy évek óta, versenyként is funkcionál. Ekkor más kosárfonók is jönnek, és megmérettetik magukat. Az érdeklődőknek verseny közben is megmutatják és elmondják, hogy miként készülnek a kosarak. Úgy gondoljuk, ez egy olyan hagyomány, amit mindenképpen igyekeznünk kell a továbbiakban is fenntartani és tovább adni a fiatalabb nemzedéknek.

 

Körkép.sk/kpa

 

Van érdeklődés a fiatalabbak köréből?

 

Hál’ Istennek van. Napjainkban már a 60-as korosztálynak is csak egy része foglalkozik otthon kosárfonással, vagy egyáltalán a vesszőből való használati tárgyak készítésével, hiszen seprűtől kezdve a koszorúkon át több dolgot is készíthetünk vesszőből. A tőlük fiatalabb érdeklődők már tényleg a „fiatalabb” kategóriába tartoznak. Rohanó világunkban általában már csak a fiatal nyugdíjasok engedhetik meg maguknak, hogy akár napokig egy-egy kosár megfonásával foglalkozzanak. De ha megtanulják, jó esetben még mindig van idejük arra, hogy továbbadják a megtanultakat a tőlük fiatalabbaknak.

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/kpa

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!