A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria két új kiállítással várja látogatóit. Az Avarok és szlávok a Dunától északra c. vándorkiállítás Komáromból érkezett Losoncra, a Művészeti kézműipar az őskortól a napjainkig  c. kiállítás a Hodruša-Hámre Művészeti Magán Középiskola diákjainak alkotásait mutatja be.

Peter Michálik, Iveta Kaczarová, Csuthy András. Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállításokat Csuthy András az Avarok és szlávok kiállítás egyik társszerzője és Peter Michálik a Hodruša-Hámre Művészeti magániskola igazgatója jelenlétében Iveta Kaczarová, a Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatónője nyitotta meg.

Csuthy András. Felvétel: Puntigán József.

 

Az avarok és a szlávok közös múltját bemutató kiállítás a komáromi Duna Menti Múzeum, a nagytapolcsányi Tribecsi Múzeum és a mártoni Szlovák Nemzeti Múzeum együttes munkája, melyben a brünni, prágai és nyitrai régészeti intézetek, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum és Avar Kori Életmód rekonstrukciós és Kulturális Alapítvány működött közre.

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

A régészeti kiállítás  rátekintést ad a népvándorlás azon szakaszára amikor a Dunától északra avarok és szlávok telepedtek meg. Utóbbiak  története az első csoportjaik letelepedéstől a Nagy-Morva Birodalom létrejöttéig terjed ki.

Felvétel: Puntifán József.

A kiállítás előkészítői nagyon érzékeny témához nyúltak, hiszen a két népcsoport megjelenése a területen, egymásra hatása, a régészeti leletek megítélése már sok ellentétet és vitát váltott ki. A információs táblák szövegeit, a tárlók anyagait nézegetve így mindenki a maga szemszögéből értékelheti azokat.

Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítás ismerteti a korszak történelmi hátterét, információkat nyújt az avarok és a szlávok életviteléről, a mindennapi életükről, a viseletükről, a korszak településeiről, azok szerkezetéről, beleértve a temetkezési szokásokat. Láthatóak a korszakra jellemző fegyverei, a kézművesség és a mezőgazdaság emlékei valamint néhány korabeli kincslelet is.

Felvétel: Puntigán József.

 

Egy vitrinben a két népcsoport kapcsolattartásáról is tájékozódhatunk. Látható egy szláv urnás temető rekonstrukciója, egy szláv vezér sírhalma. Számos először közzétett jelentős kora középkori leletanyag mellett lehetőséget ad pl. a dunaradvány-zsitvatői és a komárom-hajógyári késő avar kori temetők leletanyagának az összehasonlítására is.

Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítás talán leglátványosabb része  az a tárló, amelyben egy lószerszámokkal, fegyverekkel és egyéb használati tárgyakkal ellátott lovas sír rekonstrukciója van elhelyezve. Mint ez a tárlatvezetésen elhangzott, az ott látható, csontváz, csontok, tárgyak nem egy sírból kerültek elő, de a régészeti adatok alapján hitelesen mutatják be a korabeli sírhelyet.

 

A kiállítás részét képezik a kétnyelvű magyarázó táblák és egy ugyancsak kétnyelvű kiadvány is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Nógrádi Múzeum és Galéria valamint a  Hodruša-Hámre Művészeti magán középiskola kapcsolata 10 évvel ezelőtt kezdődött el, amikor az iskola  diákjai elkészítették a losonci református templomban 1851-ben megtalált „Losonci kincs” több ékszerének másolatát, amelyek a Nógrádi Múzeum állandó kiállításán lehet megtekinteni.

Peter Michálik. Felvétel: Puntigán József.

 

Az iskola igazgatója Peter Michálik ismertetőjében elmondta, hogy a kiállítás anyagát már fél évvel ezelőtt kezdték elkészíteni, a kiállított tárgyak az eredeti tárgyakkal együtt először a  pozsonyi Régészeti Múzeumban voltak kiállítva.

Felvétel: Puntigán József.

 

A munkák többsége érettségi  záró munkaként, ill. különböző versenyekre készült el. Az iskola diákjai sok mindent megtanultak. Ebben a folyamatban nemcsak a tárgy elkészítése a fontos, hanem a tárgyaknak az eredete, története is.

Felvétel: Puntigán József.

 

Római kori harci öltözékek, fegyverek,  ékszerek több, mint 3300 éves régészeti leletek rekonstrukciói és másolatai is láthatóak a kiállításon. A munkák elkészítésében, a korabeli leletek rekonstrukciójában  a pozsonyi régészeti múzeum munkatársai segítették az iskolát, ill. a diákokat. A fegyvereke, ékszereket a korabeli technikai folyamatok betartásával rekonstruálták,  nem törekedtek a korhű tökéletességre, észrevehetőek rajtuk a jelen alkotás kreativitásai is.

Losonci kincs -nyaklánc. Felvétel: Puntigán József.

 

Niytókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.