A Csicsói Falunapokat immár évek óta hagyományosan, a ’65-ös árvíz évfordulójához legközelebbi hétvégén tartják a Komáromi járásbeli községben. Idén június 16-án és 17-én került sor a rendezvényre.

 

A szokásokhoz híven, a falunapokat pénteken nyitotta meg Földes Csaba polgármester a helyi temetőben található világháborús emlékműveknél.

 

Földes ünnepi beszédében kiemelte, hogy milyen fontos a világháborúkban harcolók és elesők iránti tiszteletadás, valamint megjegyezte, hogy a harcok pokla mély nyomot hagyott az emberiség lelkében és emlékezetében.

 

 hirdetes_810x300  
Földes Csaba polgármester köszöntője a helyi temetőben rendezett megemlékezésen, fotó: Körkép.sk/KPA

 

Az ünnepi műsor részeként fellépett a Gyöngykoszorú népdalkör, mely talán a helyszín szellemisége miatt hitéleti dalokat adott elő.

 

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Nt. Bognár Judit, csicsói református segédlelkész is, és kiemelte, hogy milyen szép gesztus a csicsóiaktól, hogy évente egyszer megemlékeznek azokra, akik vérüket ontották a nemzetért. A lelkésznő elmondta, hogy rohanó világukban rendkívül fontos, hogy meg tudjunk állni egy pillanatra, és tisztelegjünk a hősök előtt, akik a világháborúkban, Trianonkor, a kitelepítésekkor, vagy akár a ’65-ös árvízkor megtartották magyarságukat és továbbadták nyelvüket, hagyományaikat gyermekeiknek.

 

Nt. Bognár Judit, csicsói segédlelkész megemlékező beszéde közben, fotó: Körkép.sk

 

Kultúra és sport egy helyen

 

A szombati napon a sporté és a kultúráé volt a főszerep. Már reggel zenés ébresztővel indult a helyiek napja, majd elkezdődött a IV. Csicsói futás. Földes Csaba polgármester a Körkép.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a futóverseny iránt, míg tavaly körülbleül 100-an neveztek be, idén már majdnem kétszázan futottak.

 

„A 200 futónak körülbelül a háromnegyede helyi volt, míg körülbelül ötvenen Magyarországról érkeztek, mivel a verseny része a ‘Duna kupának’. A versenyen kicsik és nagyok egyaránt részt vettek, természetesen külön kategóriákban.”

 

A falunapok szombati hivatalos megnyitása, fotó: Körkép.sk/KPA

 

A focirajongók örömére nem maradt el az U11-es kispályás labdarúgó-torna, valamint a felnőtt kispályás barátságos mérkőzések, valamint a 11-es rúgó verseny sem.

 

Földes Csaba elmondása szerint igyekeztek jobban megszólítani a fiatalabb korosztályt az egészséges és fit életmód jegyében.

 

A nemesócsai OUCHA fúvószenekar előadása, fotó: Körkép.sk

 

A rendezőség igyekezett minden korosztály kedvében járni, ezért a délután folyamán fellépett a nemesócsai OUCHA fúvószenekar, akik önálló műsorukon kívül a szintén nemesócsai Crystal mazsorettcsoportot is kísérték. A továbbiakban bemutatkoztak a helyi Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda tehetségei, az érdeklődők megtekinthették a szintén csicsói kutyakiképző klub bemutatóját, majd a dunaszerdahelyi Misák Viktória fellépését.

 

És nincs falunap magyar nóta nélkül – éppen ezért érkezett Bősről Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László, hogy még szebbé varázsolják a délutánt.

 

A nemesócsai Crystal mazsorettcsoport fellépése, fotó: Körkép.sk

 

Földes Csaba külön kiemelte, hogy a sztárvendégként érkező Vastag Csabán kívül csak hazai, a szűkebb régióban tevékenykedő fellépőket hívtak, hogy ezzel is elősegítsék a régió fellendülését, és ezt a vonalat szeretnék követni a továbbiakban is.

 

A rendezvény hajnalig tartó utcabállal zárult a komáromi ‘RUBIN’ zenekarral.

 

 

 

 

 

A Gyöngykoszorú népdalkör, fotó: Körkép.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!