Elképesztően látványos záróünnepség zajlott a Papp László Budapest Sportarénában, amelyben a csodaszarvas történetét elevenítette meg a csaknem kétszáz fős produkció.

 

A „Mikor mentem hazafelé” című nyitányban Navratil Andreát hallhatták a nézők. A csodaszarvas legendáját megjelenítő produkcióban összesen csaknem kétszáz művész vesz részt. A megnyitó ünnepség vezérfonala a víz volt, ami most, a záróünnepségen  is jelentős szerepet kapott. A következő jelenetben a kiszáradt föld felett a vizet váró fecskék táncát láthattuk, amelyek meghozták az esőzést. A színpadon összesen nyolcvan fecskét láthattunk, akiket a Madách Színház színésznövendékei keltették életre.

 

 

 hirdetes_300x300  

Megjelent a tűz, a föld és a levegő is

 

A harmadik jelenet az „Istenek erdeje” címet viselte, ami a hazát kereső nép mítoszán alapul. Az eső áztatta területre megérkező, honkereső, vadászó nomád törzseket láthattuk. A jelentben 14 kínai rúd-artista volt jelen.  A víz szimbolikája mellett megjelent a tűz, a föld és a levegő is.

 

 

A rítustánc felbolygatta az erdő életét, így a csodaszarvasét is, aki kibukkan az erdő sötétjéből. A következő jelenet főszereplője ő volt. A népet megjelenítő alakok csodálattal és tisztelettel fejet hajtottak előtte. A színpadon látható hat méter magas és hét méter hosszú bábot öt ember mozgatta, amely maga a csodaszarvas. „Az élet forrásával” folytatták az előadást, amelyben a nomád, vadászó népet elvezeti a csodaszarvas az életet jelentő vízhez, ami a hazát és a letelepedést is jelenti a népnek.

 

 

Megjelent Dél-Korea is

 

Vági Bence és Illés Renátó álmodta meg a légi balettet, ahol 23 ember emelkedett a magasba. A levegőkép záró jelentében összesen húszan emelkedtek a levegőbe, ami rendkívül szokatlan, hiszen vagy szóló, vagy páros produkciókat láthatunk ilyen köteleken. A „Korea kapuja” elnevezésű rész a 2019-es FINA világbajnokság megrendezőjét, Dél-Koreát és hazánkat jelenítette meg. A következő rendező országnak átadva a stafétabotot együttesen jelent meg a két ország, Magyarország és Dél-Korea.

 

 

Minden idők legjobb világbajnoksága volt

 

A Papp László Budapest Sportarénában elmondott beszédében hivatalosan is elhangzott a várva várt mondat: minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a budapesti és balatonfüredi 17. FINA Világbajnokságot Dr. Julio C. Maglione. Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, Magyarország két év alatt megcsinálta azt, amit a vb átvállalásakor sokan lehetetlennek gondoltak.

 

 

A záróceremónia hagyományos részeként Seszták Miklós a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező koreai Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.

 

A produkció sikeréért – mindent összevetve – körülbelül ötszázan dolgoztak: 18 országból 200 előadóművész, köztük 80 artista és több mint 50 táncos érkezett, hogy életre keltsék a csodaszarvas legendáját. Az előadás valamennyi eleme – a jelmezek, a díszletek, sőt még a zene is – magyar alkotók és kivitelezők munkája.

 

Hirado.hu
képek:  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!