A Geoapark  önkéntes nagykövete – ambaszádora  olyan személy, aki arra van kiképezve, hogy alkalomként, kizárólag a geopark területén szakmai bemutatót tartson a nyilvánosság részére. Áttekintéssel rendelkezik a területről.  Betöltötte a 18 életévét, pozitívan áll az önkéntességhez, a kötelező nyelvekből (SK, HU, EN) legalább két nyelven aktívan beszél. Széleskörű ismeretei vannak a geopark értékeiről, áttekintése van a geopark területéről, beleértve a történelmet, geológiát, helyszíneket, idegenforgalmi szolgáltatásokat.. Rendelkezik szervezési készségekkel, önálló és felelősségteljes, tisztelettudó fellépése van, tud az emberekkel kapcsolatot tartani, jó az egészségi állapota, képes a terepen tájékozódni.

 

A salgótarjáni  Nógrádi Geopark Egyesület, a Novohrad-Nógrád Geopark Non-Profit kft. és a füleki Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása által kezdeményezett tanfolyam fő célja, hogy olyan személyeket képezzen ki, akik a fenti feltételeknek eleget téve képesek a Novohrad-Nógrád Geopark területe iránt érdeklődők rendelkezésére állni.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A „geopark“ szó mint olyan első pillantásra azt az érzetet kelti az emberben, hogy csak kövekről, ásványokról „geológiáról“ szól. Ez csak akkor kezd némileg változni, ha pl. egy-egy vár, várrom megtekintésekor nemcsak a falakat és kilátást nézzük meg, hanem arra is rátekintünk, ami a falak és a lábunk alatt van, a várhegyen megtelepedett növényeket és állatokat nem feledve azt sem, hogy milyen szerepet töltött be a vár egykoron a helyi társadalom életében.

 hirdetes_300x300  

 

A várak többsége valamilyen vulkánok által létrehozott csúcson épült fel, falait elődeink építették fel, s léte hosszú időn keresztül alapjaiban meghatározta  a hely, a régió történelmét.   Ily módon válhat egy-egy várhegy az élettelen és élő természet, valamint az ember együttese által alakított helyszínévé.

 

Gaál Lajos. Felvétel: Puntigán József.

 

A geopark tehát nemcsak a élettelen természeti, a földtani és felszínalaktani értékekről szól, hanem egy olyan területet képez, melynek szerves részét képezik a területén található jelentős történelmi, kulturális és ökológiai értékek is. A geoparkot irányító szervezetek munkája nem kis mértékben arra irányul, hogy bekapcsolódjon a környezeti nevelésbe, oktatásba és tudományos kutatásokba, valamint olyan kezelési/működtetési tervet valósítson meg, amely részletesen kifejti, hogy a helyben élők gazdasági érdekei hogyan harmonizálhatnak a különböző természeti és táji értékek megóvásával.

 

Balázs Csaba. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem véletlen, hogy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűséget kap a geoturizmus, amely a terület földtani öröksége jelentőségének tudatosításán, az  értékeinek bemutatásán túlmenően ill. azon keresztül képes lehet a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni.  A Novohrad-Nógrád Geopark szervezetei által elindított képzés talán legfontosabb célja az, hogy ténylegesen meglévő anyagi és egyéb nehézségek ellenére elinduljon ezen az úton.

 

Agócs Attila. Felvétel: Puntigán József.

 

A képzések két helyszínen Füleken (Szlovákia) és Eresztvényben (Magyarország) zajlanak. Egy elméleti (három találkozó) és gyakorlati részből áll . Az elméleti részben a Geopark fogalmával, általános történetével és céljaival, a Novohrad-Nógrád Geopark területének geológiai (lektorok: Prakfalvi Péter,  Gaál Lajos), természeti  (lektorok: Balázs Csaba és Harmos Krisztián) és kulturális–történelmi értékeivel (lektor: Agócs Attila) valamint az idegenforgalmi vezető gyakorlati minimumával ismerkedtek meg.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A szlovákiai csoport résztvevői Fülekről és Medvesaljáról érkeztek, s nagyon aktívan kapcsolódtak be a témák bemutatásába. Az ily módon kialakult beszélgetések hallgatói és előadói viszonyból is nagyon hasznosak voltak, segítették azt a célt, hogy a Geopark majdani „nagykövetei” teljesíteni tudják a nekik szánt küldetésüket. Képviselni Geopark, segíteni az odaérkező érdeklődők tájékozódását, bemutatni a terület értékeit.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A képzés gyakorlati részére 2018 januárjában, bemutatójára terepen, a Geopark kiválasztott helyszínein kerül sor, melyet a szlovákiai és magyarországi csoportok egyszerre végeznek el.  A tanfolyam sikeres résztvevői  megkapják a „Novohrad-Nógrád Geopark önkéntes nagykövete/ ambaszádora“ tanúsítványt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!