A csepergő eső sem vette el a kedvét azoknak a losonciaknak, akik úgy érezték, hogy ki kell fejezniük egyet nem értésüket a jelenlegi szlovákiai politikai helyzettel. A gyűlést ezúttal is Krasimír Damjanov és szervező csapata kezdeményezte.

 

Krasimír Damjanov

 

Krasimír Damjanov elmondta azt is, hogy nem Szlovákiában született, hanem Macedóniában. Az elmúlt napok eseményei elgondolkoztatták azon, hogy távozik az országból. Hogy ezt nem teszi, arról Andrej Kiska, köztársasági elnök szavai győzték meg.

 

 hirdetes_810x300  
Miroslav Sekula

 

Elgondolkoztatóak voltak Miroslav Sekula tanár szavai, aki elmondta, hogy a héten, kedden zajlottak az érettségi vizsgák. A tételek kisorsolására várva jutott az eszébe, hogy ugyan lesz-e közöttük olyan, ami a jelen politikai helyzet elemzésére ad lehetőséget.

 

Kollégái kinevették őt, hogy ilyen nem lehet, hiszen a témákat már jóval korábban jóvá hagyták. S mégis! Amikor a miniszter asszony felolvasta az első témát:  Jean Paul Sartre: És mire jó a szabadság, ha nem arra, hogy elkötelezd magadat? (A načo je sloboda, ak nie nato, aby si sa angažoval?).

 

 

Nagyon meglepődött! „Hogyan lehetséges az, hogy ez lett az írásbeli első témája …mondtam, milyen jó, hogy az értettségizőink írhatnak Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról… Teltek a percek és az órák, vártam hogy a diákok befejezzék a munkájukat. Megkérdeztem őket, mit választottak. A többség azt mondta 4, 3. … s végül is csak két leány választotta az első témát. Megkérdeztem a kollégáimat más iskolákon is s ott is hasonló volt az eredmény.

 

 

Csak nagyon kevés szlovákiai érettségiző hajlandó és képes a szabadságról írni. Szomorú voltam. Mikor, ha nem most! Mire jó a szabadság, ha nem arra, hogy elkötelezd magadat. A legjobban az érintett meg, amikor a két említett leány egyike azt mondta, hogy sokáig mérlegelte, hogy ezt a témát válassza-e, mert fél. Ma egy 19 éves érettségiző fél? Írni a szabadságról? Egy demokratikus államban?”

                              

 

A szónokok újra követelték, hogy vizsgálják ki Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása körülményeit, a találják meg a gyilkosokat.

 

 

Követelték a kormány távozását, nem csak kozmetikai változtatásokat! Hangsúlyosan felszólaltak a tisztességes országért, kifejezve azt is, hogy amennyiben nem lesznek új választások, akkor a tüntetések folytatódni fognak, mert folytatódniuk kell.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!