A Föld Napja idei témája a „Természet a vízért” volt. Hogyan lehet, hogyan tudjuk a természet által felkínált lehetőségeket kihasználni arra, hogy segítsük a vízzel való problémák megoldását. Az erdők telepítése, a mocsarak megújítása és védelme, a zöld beruházásokra való ösztönzés olyan megoldások, melyekkel fenntarthatóan és gazdaságosan lehet megújítani a víz körforgása egyensúlyának megtartását, enyhíteni a klímaváltozás okozta hatásokat.

 

 

Losonc városa csatlakozva a kezdeményezéshez több rendezvényt szervezett az iskoláknak és a széles nagyközönségnek. A víztisztító állomásokba szervezett tanulmányutak és szakmai előadások mellett hagyományosan ingyenes, a nitrátok kimutatására összpontosító vízelemzésre is nyílt lehetőség Besztercebányán, Privigyén és Losoncon.

 

 hirdetes_400x285  
Megnyitó.

 

A Föld Napját Losoncon a helyi Városligetben rendezték meg.  Idei partnerei között volt a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet, a Novohrad-Nógrád Geoaprk, a Veolia Víz- és Energiaellátó Társaság, az ENVI-PACK r.t., a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat poltári kirendeltsége, a Szlovák Vadásztársaság, a losonci Nógrádi Könyvtár, a losonci Szabadidő Központ és a helyi iskolák.

 

A résztvevőket Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszonya és Pavol Baculík, a város  polgármester-helyettese köszöntötték.

 

 

A rendezvény szokásos versenyét idén is a Losonci Szabadidő Központ készítette el. Az iskolák csapatainak PET palackokat kellett gyűjteni, melyből azután „palack kígyót” kellett készíteni. A 10 csapat közül a megadott időhatáron belül a leghosszabb kígyót a Vajansky utcai iskola versenyzőinek  sikerült elkészíteni, a Kármán József Alapiskola és Óvoda csapat az ötödik lett.

 

 

A verseny első három helyezettje egy tanulmányi túrán vehet részt, a többiek oklevelet kaptak.

 

 

Bár maga a verseny érdekes volt, de a versenyhangulat mellett nem sok ötletet adott a tanulóknak abban, hogy hogyan lehet ezeket a palackokat ténylegesen hasznosítani. A palackok a kígyók hosszának lemérése után összelapítva zsákokba és kukákba kerültek.

 

 

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat egy mederkotró berendezést hozott magával, amellyel a Tugári patak esetében mutatták meg azt, hogy hogyan lehet használni a patakmeder tisztítására, formázására.

 

 

A Vadásztársaság ismeretterjesztő játékokkal, bemutatókkal várta az érdeklődőket. Bemutatásra kerültek az erdei fák, növények, vadásztrófeák is. A Városligetben 2017-ben egy „Aktívan ismerjük meg a liget növény- és állatvilágot” nevű tanösvényt is átadtak, amely a helyszín, az erdők és mezők növényeit és a természet védelmét mutatja be. A rendezvény keretében sokan meglátogatták ezt is.

 

A múlt évhez viszonyítva kevesebb volt a résztvevő, a rendezvény látogatói közül pedig hiányoztak a felnőttek (leszámítva az iskolák kísérő tanárait). A Városliget ugyan tavasszal a megszokottnál is szebb, de a helyi lakook inkább csak délután, estefelé illetve a hétvégi szabadnapokon keresik fel nagyobb számban. Tavaly Losonc központjában rendezték meg, ahol sokkal többen „vették észre” azt.

 

 

A Föld természeti értékeinek megóvására meghirdetett  Föld Napjának az ötletét John McConnell vetette fel egy 1969-ben, San Franciscoban megtartott UNESCO konferencián. Először 1970 március 21-én tartották meg. A Föld védelme érdekében Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el a Föld Napja Hálózatot (Earth Day Network), amely azóta az egész világra kiterjedt és több, mint 1000 szervezet csatlakozott hozzá.

 

A Föld napját jelenleg 175 országban, köztük Szlovákiában és Magyarországon is megtartják.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!