A pozsonyeperjesi otthonban szeretettel várják az érdeklődőket, hogy a speciálisan hátrányosan élők megmutassák a világnak szívük szeretetét, tehetségük végtelenségét.

 

A szerdai nyílt nappal kapcsolatban Kósa Marian az intézmény igazgatója hírportálunknak elmondta, hogy céljuk megmutatni az ott lakók életét, mindennapjait, ugyanis sok „civil“ tévhitben él.

 

 

 hirdetes_400x285  

„Azt gondolják, hogy a lakók itt ütve-verve vannak, elzárva a nagyvilágtól. Én úgy tartom, hogy némely gyereknek nincs olyan jó élete a valós világban, mint lakóinknak. A rendezvényen az utt lakók bemutatják, mire képesek: többek között karkötőt készítenek majd, de megmutatják üvegfestési tudásukat.„

 

Az intézet kívülről

 

Az igazgató beszélt arról is, hogy az intézet nyílt napjára az érdeklődők mellett az alkalmazottak gyermekei, a lakók hozzátartozói is ellátogatnak, így családias légkör alakul ki. Hozzátette, hogy a rendezvényt először 2015 augusztusában szervezték meg: „Első alkalommal három éve rendeztük meg. Voltak itt tűzoltók, kutyás rendőrök, sőt még életmentő kutyák is.”

 

Pillanatkép a tavalyi nyílt napról (a nyitókép szintén aznap készült)

 

A Nagyszombat megye által fenntartott intézmény vezetője 2015. május 1–jétől áll az intézet élén.

 

A lakók mindennapjairól Kósa Mariantól megtudtuk, hogy a 18 és 86 éves közötti személyek nagyon aktív tevékenységet folytatnak az otthonban:

 

„Napközben foglalkozások vannak, olykor agyagoznak is. Van kertjük, 8 nyuluk, sőt a közeljövőben birkákkal is gazdagodnak.  Délután szakkörök vannak – mint pl. tánc, afrikai dobok, varrás. Felszerelt konyhájuk is van, ahol például palacsintát készítenek. De van jól felszerelt fittnesz-termünk is.” 

 

A közös főzés percei

 

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a lakók a számos foglalatosság mellett évente kétszer kirándulni járnak. „Tavasszal Jasná-n voltak, télen pedig a Magas-Tátrába mennek. Tavaly voltak Prágában, de bejárták Európát is – Lengyelország, Németország, Szicília, Spanyolország, Angol, Belgium. Szóval zajlik az élet nálunk.”

 

A prágai kirándulás

 

A Pozsonyeperjesi Szociális Intézet (Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Jahodnej) 2003. április 1-jén nyitotta meg kapuit 43 gyermek és felnőtt részére. A lakók intézményesített életformája még a Nyárasd község részeként számon tartott lapogosi vadászkastélyban kezdődött.

 

Az otthon jelenlegi állapota 2006. február 1-jén a pozsonyeperjesi (előtte a lapogosi) és a bacsfai intézetek egyesítésével jött létre. A Kis-Duna festői környezetében elhelyezkedő épületet parkerdő övezi, ami számos aktivitáshoz nyújt remek lehetőséget. A 74 férőhelyes otthonban 31 hely van nők és 43 pedig férfiak számára fenntartva.

 

Közös alkotás: kézműveskedés

 

Az otthon célja a minőségi szociális ellátás és tisztességes életkörülmény biztosítása a fogyatékkal élők számára. A lakók a kedvezőtlen életsorsuk ellenére az emberi méltóság fenntartásával élhetnek teljes életet.

 

Folklórbemutató

 

Laky Erzsébet

Fényképek: dssjahodna.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!