Nem mindennapi sikert aratott a medvesalji égbolt. Az amerikai ABC televízió közzétette a Perseida meteorraj átvonulása alatt készített öt legszebb felvételt, melyből kettő augusztus 12-13-án Medvesalján készült. Szerzője a salgótarjáni Komka Péter, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fényképésze.

 

MTI Fotó: Komka Péter

 

Az egyik felvétel a Gömöralmágyi templom felett készült egy hullócsillaggal, a Tejúttal, a Mars bolygóval.  A másik felvételen az ajnácskői várrom felett ragyog fel a hullócsillaggal fényesített csillagos égbolt.

 

MTI Fotó: Komka Péter

 

 hirdetes_810x300  

Az öt legjobb felvétel közé került egy, a Dubaji sivatagban készült felvétel, melyen emberek figyelik a meteorrajt, egy Macedóniában, függőágyában hintázó és az égboltot figyelő lány, valamint az izraeli Ramon mellett kráter mellett, az autók lámpáival megvilágított út felletti égbolt. A fényképeket az ABC televízió munkatársa Jeff Swartz válogatta ki, aki az Egyesült Államokban és Olaszországban tanulta ki a fényképészet mesterségét.

 

Macedónia. Forrás: abcnews.go.com.

 

Izrael. Forrás: abcnews.go.com

 

Dubai. Forrás: abcnews.go.com

 

A templom és a raj megihlette Bakos B. Márkot, fényképészt is, aki a Facebook oldalán tette közzé felvételét.

 

Forrás. Bakos B. Márk FB oldala

 

A Föld minden évben július közepe és augusztus vége között halad át Perseida meteorrajt alkotó, a 109P/Swift-Tuttle üstökös pályáján szétszórt porfelhőn, melynek apró porszemei belépnek a Föld légkörébe, ott a súrlódástól felizzanak és egy látványos csíkot húzva az égboltra elégnek. Az idén augusztus közepén, újhold idején haladt át a Föld a raj legsűrűbb részén, s a holdfénytől mentes tiszta égbolt kiváló megfigyelést tett lehetővé.

 

A Tejút látható az éjszakai égbolton Gömöralmágy felől fotózva 2016. június 29-én. Gömöralmágy, MTI Fotó: Komka Péter

 

Komka Péter  két évvel ezelőtt, 2016-ban is ellátogatott Medvesaljára, akkor ugyanitt, ill.  a Tajti feletti kilátó felett készültek gyönyörű éjszakai  felvételei.

 

A Tejút látható az égbolton a Tajti közelében álló kilátó felett 2016. augusztus 28-án. MTI Fotó: Komka Péter.

 

A Tejút látható az égbolton a felvidéki Tajti közelében álló kilátó felett 2016. augusztus 28-án. MTI Fotó: Komka Péter

 

A Salgótarjánban élő Komka Péter Drexler Szilárddal alapító ötletadója, szervezője a Medvesi Fotós Maraton rendezvénynek, mely az idén 4. alkalommal került megrendezésre. Mint arról a portálunkon is beszámoltunk, az egyik leglátogatottabb fotós területe Medvesalja, benne a Gömöralmágyi templom volt.

 

Meteor az égbolton a felvidéki Ajnácskõ felett 2018. augusztus 13-án. MTI Fotó: Komka Péter.

 

Fotóriporterként hírügynökségnek és nagyvállalatoknak dolgozom. A fényképezés gyermekkorom óta jelen van az életemben, az alkotás örömét találom meg benne. Keresem azokat az önfeledt pillanatokat, amelyekben megnyílik az emberek személyisége, szeretném, hogy a megragadott pillanat mutassa meg rejtett tulajdonságait és érzéseit.“

 

A Magyar Sajtófotó Pályázaton 2011-ben és 2012-ben elnyerte a vidéken dolgozó legjobb fotóriporter különdíját, 2011, 2012 és 2013-ban különféle kategóriákban díjazott volt.

 

Komka Péter. A Füleki leletmentő ásatásokon … Felvétel: Puntigán József.

 

A mostani sikeréről kérdezve, a tőle megszokott visszafogottsággal csak ennyit mondott: „Amelyik kép elkészült, az már múlt idő, nem nagyon szokott érdekelni. Mindig van újabb feladat, nincs időm megállni és szeretgetni a képeket, majd ha öreg leszek és visszanézegetem, mit is fotóztam, akkor talán.“ – olvasható az ABC-n.

 

Puntigán József

Nyitókép: Gömöralmágy, 2016. június 30. A Tejút látható az éjszakai égbolton a felvidéki Gömöralmágy felõl fotózva 2016. június 29-én. MTI Fotó: Komka Péter

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!