Melyek azok a regionális elemek, helyszínek, hagyományok s egyéb jellemzők, amelyek érdekesek, vonzóak lehetnek a Nógrádba érkező érdeklők részére? Ez volt az alapvető kérdése annak a munkatalálkozónak, melyet a Nógrádi és Polyanai területi idegenforgalmi szervezet (Oblastná organizácia cestovného ruchu turistický Novohrad a Podpoľanie) rendezett meg a terület meghívott szervezetei és intézményei számára.

 

 

A találkozó a meghívást elfogadó szervezetek képviselőinek aktív részvételével zajlott. Bár jelen esetben elsősorban Nógrádról volt szó, a téma ettől szélesebb körben is aktuális, főleg Dél-Szlovákiai viszonylatban. Annak ellenére, hogy a regionális értékek bemutatása és kihasználása terén az utóbbi években tapasztalhatóak pozitív elmozdulások, van hová fejlődni.

 

 hirdetes_300x300  

 

Példaként említhetném egy közelmúltban lezajlott beszélgetésemet. Az egyik budapesti egyetem diákjai tettek látogatást a területen, ahol a határ két oldalán nógrádi helyszíneket látogattak meg. Többen közülük már jártak máshol is, így össze tudják hasonlítani a tapasztalataikat.

 

Egyikük jegyezte meg azt, hogy az itteni információs táblákon, helyszíneken alig talált olyan információt, amely az adott helyszín bemutatása mellett utalt volna arra is, hogy a közeli-távolabb környéken milyen más értékek és látnivalók vannak, melyeket érdemes meglátogatni.  Elgondolkoztatott, mert sok tekintetben igaza volt.

 

 

Tapasztalat, hogy egy régióban meglévő lehetőségek turisztikai kihasználásának hatékonyságát jelentősen emeli, ha az ideérkező látogató olyan információkhoz és élményekhez jut, amely több napra is ott marasztalja, vagy arra készteti az embert, hogy visszatérjen oda.  Mint a munkatalálkozón megerősítést nyert, mindezt jelentősen segítheti,  ha az adott területen érintett szervezetek és intézmények együttműködnek egymással.

 

Tagjaik ismerik, s ajánlani is tudják a környezetükben lévő értékeket. Természetesen nem árt, ha vannak olyan információs anyagok is, melyek – több nyelven – bemutatják, hogy hol és mit láthat az ideérkező turista.

 

 

A munkatalálkozó olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyennek látja a régiót egy a régión kívül élő lakos, melyek azok a vonzó értékei, amiért érdemes oda elmennie, de az is, hogy mi okozhatja azt, hogy nem jön oda.

 

 

Nem egészen mellékes az sem, hogy a régióban élők hogyan ítélik meg a saját vonzerejüket, mit tartanak olyan értékeknek, melyet ajánlani tudnak az ide készülő látogatóknak.

 

 

A különböző kérdésekre adott válaszok, megjegyzések cédulákra kerültek, melyek feldolgozása és eredménye jó kiindulási pontja lehet annak, hogy kialakuljon egy olyan nógrádi márkajegy, mely a turizmus és érdeklődés egyik vonzerejévé válhat.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!