Az I. világháború befejezésének 100. évfordulóján a Füleki 47. sz. Koháry István Cserkészcsapat kezdeményezésére megemlékezést tartottak a füleki I. világháborús emlékművénél. Az ötletadó Bolcsó Miklós, a cserkészcsapat tagja volt.

 

Eredetileg egy csapaton belüli megemlékezésére gondoltak, de továbbgondolva az ötletet úgy határoztak, hogy felhívást tesznek közzé, azzal a javaslattal, hogy aki úgy érzi, hogy van miért is kiért megemlékeznie, november 11-én este hozzon és gyújtson egy gyertyát, mécsest az emlékműnél.

 

Felvétel: a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapat FB oldala

 

A megvilágított helyszínen, mellette a csapatzászlóval a cserkészcsapat tagjai álltak díszőrséget. A hozzávezető utat is égő gyertyákkal világították ki.  A világháborúra Gáspár András, a cserkészcsapat tagja, a füleki gimnázium diákja emlékezett. Felidézve a háború kitörésének, lefolyásának történetét is.

 hirdetes_810x300  

 

Pontosan száz éve egy világ  ünnepelte a Nagy háború végét. Ám az ünneplés előtt négy évig csupán szenvedés és borzalom jutott osztályrészül mind a katonáknak, mind a népnek.

 

Mai fejjel nehéz elképzelni, hogy mit jelenthet egy ilyen háborúban, a családtól, a barátoktól, a szülőföldtől több száz vagy akár ezer kilométer messze, legyengülve, kiszolgáltatottan várni. Aztán megbetegedve, végleg elfáradva lassan elveszíteni a reményt….

 

Felvétel: a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapat FB oldala

 

A történészek adatai szerint mintegy 65 millió embert mozgósítottak összesen. Csaknem 8,5 millióan estek el és mintegy 21 millióan sérültek meg. Hadifogságba közel nyolcmillióan estek, ebből 2,5 millióan Oroszország, 2.2 millióan pedig az Osztrák-Magyar Monarchia nevében harcoltak. Most rájuk emlékezünk! Emlékezzünk a családok szenvedésére, a holtig hordozott sebekre! Adjuk meg a kései tiszteletet minden hősnek és áldozatnak! És mondjunk köszönetet azoknak, akik egykor segítettek a foglyoknak, és azoknak, akik ma sem hagyják elfelejteni az egykori szörnyűségeket! Azoknak, akik ápolják a katonatemetőket, a köztéri emlékhelyeket.

 

Amikor a harcok, a halálmenetek, a lágerek és járványok felfoghatatlan számú áldozatára emlékezünk, a legfontosabbra  gondolnunk kell! Arra, hogy mi – unokák ,dédunokák – mindent megteszünk, hogy hasonló tragédiák soha ne következzenek be.” –hangzott el többek között.

 

Felvétel: a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapat FB oldala

 

A megemlékezés  után a cserkészek gyújtottak gyertyát, majd a helybéli lakosok tehették ugyanezt. Közöttük Agócs Attila, Fülek újraválasztott polgármestere, Szvorák Zsuzsanna, képviselőtestületi tag, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke.

 

 

Az I. világháború elesett hőseinek emlékművét a mai Elesett hősök terén (Nám. Padlých Hrdinov) lévő emlékkertben állították  fel 1928 szeptember 30-án a „A világháborúban elesett hősök emlékére emelte Fülek községe. „Óh ne sajnáld annak végzetét,  Ki a hazáért adta életét! 1928. IX. 30.” feliratokkal.

 

Az I. világháború áldozatainak emlékműve.

 

Az ötrészes szürke márványból készült obeliszk emlékoszlop a besztercebányai székhelyű Horn cég alkotása. Az emlékmű költségeinek nagyobbik részét közadakozásból fedezték. Az avató ünnepségen Lóska Károly, a szoborbizottság elnöke mondott beszédet, a Magyar dalárda adott ünnepi hangversenyt.

 

 

Hatvan, az I. Világháborúban elesett füleki katonának állít emléket. Szalvator Ferenc, füleki ferences-rendi zárdafőnök szentelte fel. Az ünnepségen  részt vettek a környék, közöttük  Losonc városának képviselői is.

 

 

Az elesett katonák, az emlékmű oldalaira vésett névsora:

 

Botos Endre, Bolyós Miklós, Bari János, Czipczer Károly, Demecs Sándor, Deri István, Kovács Dezső, Ferencz József, Gonda Gyula, Gyetvai János, Jakus Sándor, Jakus Lajos, Józsa István, Ferenc János, Novodonszky István, Budai Imre, „Kiss József, Klein Bertalan, Klein Dezső, Kovács Dezső, Kavecz Ede, Kovacsik János, Luspai József, Molnár Pál I., Molnár Pál II., Molnár József, Mihály István, Miklós Pál, Mózes Náthán, Ötvös Sándor, Retróczi István,  Récsi István, Steiner József, Sarkadi István Süveg Mihály, Telek Sándor, Sebestyén József, Solymosi Sándor, Sarkadi Lajos, Szőke István, Sztronga József, Szücsi István, Szücsi László, Szabó József, Takács Sándor, Tóth József, Tischler Lajos, Volni József, Vincür László, Vinczür Lajos, Varga Imre, Zupkó Jenő, Rabcsay József, Rabcsay János, Otto Lajos”.

 

 

Puntigán József

Nyitókép: a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapat FB oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!