Megtekintené a pozsonyi várban zajló adventi műsorokat? Adventi koncerteken vagy fimvetítésen venne részt? Történelmi előadásokat hallgatna vagy inkább zenészekkel teázna? Szemezgessen a Pozsonyi járás színes programkínálatából! 

 

2018. november 30-tól december 19-ig – Advent a pozsonyi várban

 

 

 hirdetes_810x300  

Bővebb információ itt.

 

2018. december 2. (vasárnap) – Adventi koncert: Gaudeamus omnes

 

December 2-án, vasárnap 15.30 órai kezdett kerül megrendezésre a Gaudium régizenei együttes adventi koncertje Németh Imre vezetésével a pozsonypüspöki plébániatemplomban.

 

Fotó: YouTube

 

2018. december 3. (hétfő) – Filmvetítés: 1956 – az elfelejtett forradalom

 

A Fórum Kisebbségkutató Intézet december 3-án, hétfőn 17.00 órai kezdettel szervezi meg az 1956 – az elfelejtett forradalom című dokumentumfilm vetítését a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út 1.).

 

Rendező: Laczkó Sándor, szerkesztő: Kőrös Zoltán

 

 

Az 1956-os forradalom meghatározó esemény volt a felvidéki magyarok életében. A második világháborút követő jogfosztottság, kollektivizáció és etnikai tisztogatás után végre újra azt érezhették, hogy jó magyarnak lenni. Több megmozdulásra is sor került, amit a kommunista diktatúra csírájában igyekezett elfojtani. A Fórum Kisebbségkutató Intézet dokumentumfilmjében 15 visszaemlékező és 4 történész rekonstruálja az eseményeket.

 

A filmbemutatót követően Mózes Szabolcs (PMSZ elnök) beszélget a film alkotóival.

 

2018. december 3. (hétfő) – Adveni koncert: Dives in Misericordia

 

December 3-án, hétfőn 18.00 órai kezdettel szervezik meg Gianluca Libertucci, a vatikáni Szent Péter-bazilika orgonistájának adventi koncertjét a pozsonyi ferences templomban. A koncert a Dives in Misericordia címet viseli.

 

 

2018. december 4. (kedd) – Pályázati bemutató és felkészítő körút – Pozsony

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. november 26-a és december 4-e között pályázati bemutató és felkészítő körutat szervez Felvidéken leányvállalata, a BGA Felvidék s. r. o. vezetőinek segítségével. A december 4-ei, keddi állomás: Pozsonyi Magyar Intézet (Pozsony, Stefánia út 1.), 17.00 órától.

 

 

2018. december 4. (kedd) – Hogyan éltek a híres Pálffy-család asszonyai: Fugger Mária és Khoen Franciska?

 

Hogyan éltek a híres Pálffy-család asszonyai: Fugger Mária és Khoen Franciska? Vajona háttérben kellet-e maradniuk vagy jelentős szerepet kaptak férjük mellett?

 

A kérdésekre előadásában adja meg a választ Fundárek Anna, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa. Az előadásra december 4-én, kedden 18.00 órától kerül sor a Pozsonyi Casinóban (Klarissza utca 7.).

 

2018. december 5. (szerda) – Az inkák és az arany csodálatos földjén

 

A Csemadok Pozsonyligetfalui Alapszervezete és a  XXXII. Pozsonyi Kulturális Városi Napok alkalmából december 5-én, szerdán 17.00 órai kezdettel kerül megrendezésre Duffer Erzsébet Dominika szerzetesnővér, egyetemi tanár Az inkák és az arany csodálatos földjén című előadása a pozsonyi Csemadok székház Rákosi Ernő Nagytermében (Május 1. tér 10–12.).

 

2018. december 5. (szerda) – PDM teázás zenészekkel

 

December 5-én, szerdán 18.00 órától a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út 1.) folytatódik a Pozsonyban Dolgozó Magyarok nagysikerű beszélgetéssorozata – ezúttal fiatal szlovákiai magyar zenészekkel beszélgetnek arról, hogyan alakult át a hobbijuk szenvedéllyé, milyen az, amikor az ember feláll a színpadra több száz ember előtt.

Meghívott vendégek: Hushegyi János, a The Butchers nevű blues formáció egyik alapító tagja, Pongó Teodor, a Klons együttes dobosa és Puss Tamás, a Phoenix RT frontembere.

 

2018. december 6. (csütörtök) – Ringató

 

Családi, művészeti, nevelési program a kodályi elvek alapján december 6-án, csütörtökön 10.00 órától a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út 1.).

 

 

2018. december 7. (péntek) – Irodalmi Szemle – lapbemutató

 

December 7-én, pénteken 17.00 órától kerül bemutatásra az Irodalmi Szemle 2018-as évfolyama a Pozsonyi Magyar Intézetben (Stefánia út 1.).

 

 

2018. december 8. (szombat) – Színház: A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti

 

A Dialóg N.O. december 8-án, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezi meg Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című rendszerváltó-mesélő előadásának ősbemutatóját az Ifjú Szivek pozsonyi székházában.

 

 

2018. december 8. (szombat) – Zenés-verses program a Pozsonyi Casinóban

 

December 8-án, szombaton 16.00 órától a közeledő karácsony hangulatot idézik meg versben és zenében a Pozsonyi Casinóban.

 

Összeállította: Takács Henrietta

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!