Hatvannyolc éves korában csütörtökön elhunyt Johan Cruyff, a Barcelona és az Ajax legendás holland labdarúgója.

 

„2016. március 24-én, Barcelonában, családja körében, a rákkal folytatott harc során elhunyt Johan Cruyff” – írta hivatalos közleményében a worldofjohancruyff.com. 

 

Cruyff, a hollandok korábbi klasszis labdarúgója tavaly októberben kapta a sokkoló hírt, hogy tüdőrákos, ám 2016 februárjában azt mondta, az eddigi kezelések eredményesek voltak, úgy érzi, nyerésre áll a gyilkos kórral szemben.

 

 hirdetes_400x285  
cruyffmaxverstappen
Cruyff egyik utolsó képe március 2-áról, a F1-es futamról Max Verstappennel. Kép: Nemzeti Sport.

 

Johan Cruyff az Ajaxban alapozta meg hírnevét – az amszterdamiak vezérjátékosaként 1964 és 1973 között három Bajnokcsapatok Európa-kupáját, holland bajnoki címeket (6), Holland Kupát (4), Európai Szuperkupát (3) és Interkontinentális Kupát (1) nyert –, és amikor 1973-ban a Barcelonába igazolt, már volt Aranylabdája is (1971). A legjobb európai futballistának járó díjat további két alkalommal (1973, 1974) érdemelte ki.

 

A mai sikerekre még csupán áhítozó Barcelonával játékosként „csak” egy spanyol bajnoki címet (1974) és egy Király-kupát (1978) nyert, de látványos játékával, szókimondásával, a katalán ügy melletti következetes kiállásával, a Barca–Real csatározásba keményen beleállva hamar közönségkedvenccé vált.

 

Cruyff a holland válogatottban 1966 és 1978 között 48 mérkőzésen 33 gólt szerzett.

 

Cruyff2
Johan Cruyff aktív játékosként. Kép: Facebook

 

Edzői pályafutása során az Ajaxszal két Holland Kupát és egy Kupagyőztesek Európa-kupáját nyert, majd jött a nagy sikerkorszak: a Barcelonával – többek között – négy spanyol bajnoki címet szerzett és egy alkalommal (1991–92) elhódította a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

 

Ebben az időszakban, 1991-ben koszorúérműtéten esett át, s azután felhagyott a dohányzással. Edzőként legutóbb 2009 és 2013 között tevékenykedett, amikor a katalán válogatottat irányította.

 

nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!