Szlovákiában hétvégére komoly lehülésekkel számolnak – a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint néhány helyen akár mínusz 18 Celsius foknál hidegebbre is számíthatunk. Egyelőre csupán gyengébb havazásról beszélhetünk, de a sípályák már így is örülnek, hogy végre „rosszabbra” fordul az időjárás.

 

Dolgoznak a hóágyúk, forrás: aktuality.sk
Dolgoznak a hóágyúk, forrás: aktuality.sk

 

A most már folyamatosnak tekinthető fagynak köszönhetően 2 napja intenzíven dolgozhatnak a hóágyúk, így átlagosan 20-35 cm vastagságú hóréteget sikerül biztosítani a síelők számára. A síközpontok üzemeltetői figyelmeztetik a síelni vágyókat, hogy a legtöbb sípályát egyelőre csak részlegesen nyitották meg, általában 30-50 %-os kapacitáson működnek. Ez alól jelenleg csupán Csorba-tó és Roháče képez kivételt, ahol 80 %-os a kihasználtság.

 

Több helyen havazik Magyarország területén, Visegrádon már a síelőket is várják

 hirdetes_810x300  

 

Ha marad a hideg idő, további sípályák is megnyithatnak majd. Tatán reggel óta folyamatosan havazik. Néhány óra alatt már 1-2 centiméter hó hullott. A közlekedésben egyelőre nem okoz problémát az időjárás. A visegrádi Nagyvillám Sípálya üzemeltetőjének tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de – mint hozzátette – az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat.

 

A visegrádi Nagyvillám Sípálya élőképe, forrás: visegradisipalya.hu
A visegrádi Nagyvillám Sípálya élőképe, forrás: visegradisipalya.hu

Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke elmondta: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, Visegrádon kívül további 5-6 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a „Síelj itthon!” elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Sopron Brennbergbányán 1 centiméteres hóvastagságot mértek. A 300 méter alatti településeken Sopron kertvárosban és Kuruc-dombon alakult ki hólepel. Emellett foltokban van még hó a péri repülőtéren, Sármelléken, Siófokon és Szombathelyen – derül ki a meteorológiai szolgálat adataiból.
Az előrejelzések szerint a következő napokban is többfelé várható hószállingózás, havazás. A leghidegebb órákban akár mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

 

MTI, aktuality.sk

nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!