Ukrajna a következő 20-25 évben nem csatlakozik sem az EU-hoz, sem a NAT-hoz. Ezt Jean-Claude Juncker mondta csütörtökön, a hollandiai Hágában, egy politikai rendezvényen. Kijelentései a szintén népszavazásra készülő hollandoknak jelentőségteljesen hathatnak. A holland helyzet annyiban más a brittől, hogy ha a népszavazáson az EU-ból való távozás mellett dönt a lakosság, az még nem lesz kötelező érvényű a kormány számára. Precedens értékű lesz azonban az EU számára.

 

A gazdasági és politikai válságba süllyedt Ukrajnában jelenleg polgárháborús viszonyok uralkodnak. Az életszínvonal és a várható élettartam drasztikusan lecsökkent, a szociális és élelmiszerellátás katasztrofális. A kisebbségbe került kormány ellen egyre nagyobb ellenérzés terjed a lakosság körében. A Nyugat által folyósított többmilliárdos segélycsomagok hatását nem érzékeli a társadalom, óriásira duzzadt a korrupció.

 

Eközben a normandiai négyek (Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna) legutóbbi találkozója nem hozott semmilyen áttörést az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin szerint.

 

 hirdetes_400x285  

A térségben fegyverszünetet lehetővé tevő minski megállapodás egyelőre nem lépett érvényre, mivel ahhoz az ukrán parlamentnek alkotmánymódosítást kéne elfogadni, ehhez azonban nincs meg a többség. Az alkotmánymódisítás nagyobb jogköröket adna az ország keleti felében lévő szeparatista területeknek. Oroszország ezzel a feltétellel kívánta garantálni, hogy Ukrajna ne csatlakozzék sem az EU-hoz, sem a NATO-hoz.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: A normnadiai négyek külügyminiszterei: balról jobbra sorrendben Szergej Lavrov orosz, pavlo Klimkin ukrán, Jean-Marc Ayrault francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!