Alig pár nappal a Törökország-EU migrációs-csúcs előtt, pénteken a török rendőrség elfoglalta Törökország legolvasottabb napilapjának, a Zaman isztambuli székházát, miután az több esetben kritizálta az Erdogan-kormányt.

 

A rendőrség lépésére válaszul Isztambul utcáin zavargások törtek ki, a tüntetők a székházhoz vonultak, a rendőrség pedig a kapuin belülről könnygázzal próbálta őket feloszlatni.

 

_88593481_xymoum7l_bbc
Forrás: BBC

 

A 650 ezres példányszámban megjelenő Zaman napilap az amerikai székhelyű muszlim vallási vezető, Fethullah Gülenhez köthető, aki egykor Tayyip Erdogan szövetségese volt, ma pedig a török elnök legfőbb riválisa.

 hirdetes_400x285  

 

Gülen azért örvend népszerűségnek Törökországban, mert rámutatott az Erdogan-kormány berkeiben elburjánzott korrupcióra.

 

Az EU a sajtószabadság és az emberi jogok megsértésével vádolja Törökországot.

 

Egyúttal a sajtószabadság megszűnéséről beszélnek Törökországban, miután életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek két neves újságírót. A napilap székházának elfoglalása után néhány órával a rendőrség több üzletembert és ügyészt is őrizetbe vett terrorizmus vádjával. Az Erdogan riválisaként szereplő Gülent épp a jogászok és az üzleti szféra támogatja leginkább a korrupció elleni fellépése miatt.

 

BBC, Reuters

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!