Minden idők egyik legtöbb bevételét hozó mozisikerét, a Star Wars VII – Ébredő Erő című kaszasikert a brit kormány legkevesebb 31,6 millió fonttal (cca. 40 millió euró) támogatta. A film összesen 1,4 milliárd fontos bevételt hozott (cca. 1,81 milliárd euró).

 

A Disney legkevesebb 204 millió eurót költött a produkcióra november közepéig, és most benyújtotta a számlát a briteknek, akik a költségek 15 százalékát adókedvezmény formájában térítik.

 

Az Egyesült Királyság ehhez hasonló adókedvezményekkel próbálja Hollywoodból átcsábítani a producereket, nem titkoltan munkahelyteremtő szándékkal – a filmipar megdobja a szolgáltatóipar szektorát (sminkesek, fodrászok, újságírás, bulvársajtó, stb.). Eddig a britek a legnagyobb értékben a Disney egy másik produkcióját, az Bosszúállók: Ultron kora című mozit szponzorálták 31,9 millió fonttal (41,2 millió euró).

 

  hirdetes_300x300   

Egyébként inflációval is számolva a világ legnagyobb bevételét hozó filmjének díja nem a Star Wars-é, hanem az Elfújta a szél című, 1939-es alkotásé, átszámolva mai értékre 4,56 milliárd font bevételt produkált.

 

Politico.eu

Nyitókép: politico

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!