Nem ismeri el sem bűnösségét, sem az orosz bíróság várható ítéletét Nagyezsda Szavcsenko ukrán főhadnagy és parlamenti képviselő, aki az utolsó szó jogán szólalhatott fel kedden az ellene felhzott vádak ellen az oroszországi Donyeckben folytatott perben – tájékoztatott az MTI.

 

„Nem ismerem el sem bűnösségemet, sem az oroszországi bíróság ítéletét. Elmarasztaló ítélet esetén nem lesz fellebbezés” – közölte ukrán nyelven Szavcsenko, akit két orosz újságíró halálában való bűnrészességgel vádolnak, az Interfax hírügynökség jelentése szerint.

 

Szavcsenko múlt pénteken kezdett az ivóvizet is elutasító éhségsztrájkba, mert a bíró váratlanul most szerdára napolta el a tárgyalás folytatását, így akkor nem volt alkalma beszélni az utolsó szó jogán. Ezt követően a Facebookon tette közzé nyilatkozatát, amelyben egyebek között élesen bírálta Oroszország politikai rendszerét. Facebookon tett nyilatkozata szerint mindaddig folytatni fogja az éhségsztrájkot, míg meg nem hozzák az ítéletet.

 

 hirdetes_300x300  

Miután a tárgyalást lefolytató bíró bejelentette, hogy az ügyben március 21-22-én fognak ítéletet hirdetni, a vádlott az ukrán himnusz éneklésébe kezdett, amihez a teremben több támogatója csatlakozott. A BBC szerint a tárgyalás online közvetítése ekkor megszakadt.

 

_88662115_031890170-1_bbc
Szavcsenko-szimpatizánsok. Kormányellenes tüntetéssé nőheti ki magát az ukrán főhadnagy pere Moszkvában. Forrás: BBC

 

Az ügyész március 2-án 23 évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetés kiszabását kérte Szavcsenkóra.  A védői az ártatlanság mellett foglaltak állást.

 

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze volt egy Luhanszk megyei aknatámadásban megölt két orosz tévés halálához, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

 

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megengedhetetlennek nevezte az orosz törvényekkel összhangban lefolytatott bírósági eljárásba történő külső beavatkozást. Peszkov arra reagált így, hogy az Európai Parlament több képviselője a Szavcsenko-ügy miatt szankciók bevezetését sürgette Vlagyimir Putyin elnök és további 28 orosz személy ellen.

 

MTI

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!