Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztettek Oroszország haderejének szíriai kivonásáról. Ezen túlmenően az amerikai elnök arra kérte orosz kollégáját, hogy hasson Bassár el-Aszad szír elnökre, és vessen véget az ellenzéki erők elleni támadásoknak, nehogy a konfliktusok újraéledése aláássa a genfi béketárgyalásokat.

 

Az amerikai elnök jelezte, hogy humanitárius segítséget fognak nyújtani a szír lakosságnak, de ehhez az Aszad elnökhöz hű kormányerőknek belépést kell biztosítaniuk szír területekre.

 

A Kreml nyilatkozata szerint az orosz elnök is kitart a béketárgyalások folytatása mellett, és kivonja haderejének jelentős részét, amint befejezték terrorizmus elleni fellépésük fő feladatait. Moszkva a szír konfliktus politikai megoldását sürgeti – ebben egyetértenek az amerikaiakkal.

 

 hirdetes_300x300  

A szír kormányerők ugyanakkor kijelentették, hogy folytatni fogják a terroristák elleni hadmozdulatokat „ugyanabban a tempóban”, mint korábban.

 

A szír ellenzéki erők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget Putyin szavainak, mivel elmondásuk szerint „az orosz szárazföldi erők nagysága nem jelentős, és Szíriában gyakorlatilag nem is tevékenykednek”.

 

Oroszország átmeneti jelleggel felfüggesztette a terroristák elleni légicsapásokat.

 

Teraz.sk, Reuters

Nyitókép: usnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!