Az észak-koreai legfelsőbb bíróság 15 évnyi kényszermunkára ítélte Otto Warmbier amerikai diákot. A vád állam elleni bűntény elkövetése. Washington a döntést elítélte, politika által motiváltnak nevezte.

 

A Fehér Ház szerint a döntés indokolatlanul súlyos, és egyértelmű, hogy Észak-Korea az amerikai diákokat akarja felhasználni a kialakult feszültség eszkalálódásában.

forrás: REUTERS.com
forrás: REUTERS.com

 

A 21 éves, virginiai egyetemi hallgatót januárban vették őrizetbe a koreai hatóságok, mert megpróbált ellopni egy propaganda szlogent magán viselő tárgyat egy phenjani szállodából.

 

 hirdetes_300x300  

Az észak-koreai álláspont szerint a diákot az USA küldte Észak-Koreába, hogy megbontsa az emberek egységét, és ez része az Egyesült Államok ellenséges magatartásának. A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint a fiák tette „nagyon súlyos és előre megfontolt szándékú” volt.

 

forrás: reuters.com
forrás: reuters.com

 

Az USA Államminisztériumának szóvivője, Mark Toner elmondta, hogy az eset jól szemlélteti a távol-keleti ország látogatásában rejlő kockázatokat, és külügyminisztérium nem ajánlja senkinek Észak-Korea látogatását. Toner egyúttal felszólította Észak-Koreát, hogy részesítsék kegyelemben Warmbier-t. Az USA a koreai svéd nagykövetséggel működik együtt a kiadatás folyamatában, mivel nincs diplomáciai kapcsolata Kim Dzsong Un diktatúrájával.

 

Észak-Korea egyébként technikailag még mindig hadban áll Dél-Koreával, mivel az 1950-53-as koreai háborút nem békeszerződés zárta le, csupán fegyverszüneti megállapodás.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!