A Törökországban tartózkodó szíriai menekültek befogadásáról nyújtott be javaslatot hétfőn az Európai Bizottság: a tervezet értelmében 54 ezer embert helyeznének át a menekültek áttelepítésére már korábban létrehozott uniós mechanizmus keretében – írta a Napi.hu.

 

Az uniós belügyminiszterek minősített tavaly szeptemberben elfogadták, hogy 66 ezer menekültet áthelyeznek a többi tagállamba Olaszországból és Görögországból, 54 ezernek az áttelepítéséről pedig később döntenek.

 

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az uniós és török vezetők pénteki csúcstalálkozóján létrejött migrációs egyezmény végrehajtásának érdekében szükség van arra, hogy felszabadítsák ezt a keretet a törökországi menekültek számára.

 

 hirdetes_300x300  

A megállapodás értelmében a hatóságok vissza fogják küldeni a Törökországból március 20. után illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak pedig minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A rendszer az illegális és nem utolsósorban rendkívül veszélyes égei-tengeri migrációs útvonal felszámolását hivatott biztosítani.

 

A megállapodás szerint kezdetben 72 ezer menekültet telepítenek át önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiba. Az Európai Unió Tanácsának tavaly júliusi döntése értelmében 22 504 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene befogadniuk a tagországoknak az unión kívülről, és ebből eddig 4555 áttelepítés valósult meg. A fennmaradó mintegy 18 ezer helyet a megállapodás értelmében törökországi menekültekkel töltenék fel, és emellé jönne még az 54 ezer ember.

 

Napi.hu

Nyitókép: maryscullyreports.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!