A görög-macedon határon ma felgyújtotta magát két migráns, tettükel a határzás ellen kívántak tiltakozni. Sajntóértesülések szerint egyiküket biztosan kórházba szállították.

 

Az eset az idomeni menekülttáborban történt, ahol több mint 12 ezer illegális bevándorló tartózkodik, annak ellenére, hogy a görög kormány arra kérte őket, hogy a környező táborokba költözzenek át.

 

A görög katonaság ugyanis több kisebb menekülttábort hozz létre a nyugat-balkáni útvonal lezárását követően Görögországban rekedt migránsok számára.

 

 hirdetes_300x300  
Two refugees set themselves on fire as a man (L) tries to put the fire out during a protest by refugees and migrants demanding the Greek-Macedonian border be opened, at a makeshift camp near the village of Idomeni, Greece, March 22, 2016. REUTERS/Kostas Tsironis
Forrás: Reuters.com

 

Görögországban körülbelül 45-50 ezer migráns torlódott fel összesen, akik többnyire Macedónián keresztül szerettek volna bejutni az EU területére. Görögország kezdeten alig tett valamit az EU határainak védelme érdekében, csak az első EU-Törökország csúcsot követően történt előrelépés, leginkább a török álláspontnak köszönhetően (aki 6 milliárd euró, vízummentésség és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása ellenében hajlandó volt megakadályozni a migránsáradatot).

 

Görögország egyébként az EU által erre a célra kialakított keretéből több százmillió eurót kaphat a migránsok ellátására.

 

Szakértők szerint hamarosan érezhető lesz, hogy a migránsok új útvonalakon akarnak majd Európába jutni, ezek közül a legvalószínűbb az olasz partok felőli bevándorlás forgatókönyve, vagyis az Égei-tenger mellett a Földközi-tenger védelme is a Frontex (Európai Unió Tagállamainak Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség) prioritásai közé kerül.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!