Az izraeli Cellebrite mobilszolgáltató egy törvényszéki szoftver segítségével oldhatja meg az USA Szövetségi Nyomozóirodájának (FBI) problémáját egy titkosított iPhone-nal.

 

Az FBI nem tudja feltörni annak a merénylőpárosnak az iPhone-át, akik tavaly 2015 decemberben 2-án San Bernardino-ban 14 embert gyilkoltak meg és 21 embert okoztak súlyos sérülést. A hatóságok szerint a merényletet az Iszlám Állam szervezte meg.

 

A bíróság az úgy felderítése érdekében utasított az Apple-t, hogy bocsásson az FBI rendelkezésére egy olyan szoftvert, ami feltöri a kérdéses iPhone kódolását, és hozzáférhetővé teszi az adatokat. Az Apple tiltakozik, a cég ügyfeleinek biztonságára hivatkozik.

 

 hirdetes_810x300  

Egyesek hátsó szándékot sejtenek az FBI és a bíróság kívánsága mögött. Egyes törvényszéki szakértők szerint ugyanis a CIA és az FBI közösen biztosan fel tudják törni a telefont, fontosabb kérdés azonban, hogy a mobilok (ilyen magas szintű) kódolása akadályokat gördít a nyomozások elé, és nemzetbiztonsági kockázatot rejt.

 

A kikódolás kikényszerítésével tehát precedenst akarnak teremteni, hogy csökkentsék a kihívást jelentő titkosításokat.

 

Most az FBI-hoz egy izraeli mobilszolgáltató jelentkezett be azzal, hogy képes feltörni az Apple titkosítását. Ezzel akár dűlőre vihetik a hatóságok és gigavállalat közti pert. A vállalat egyébként katonai hírszerzés-technológiában is érdekelt.

 

Reuters.com

Nyitókép: imagazin.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!