Petro Porosenko ukrán államfő lehet a Panama Papers első áldozata, aki valóban elvesztheti pozícióját a kipattant nemzetközi offshore botrányban.

 

Az ukrán radikális párt felszólította az ukrán parlamentet, hogy rendeljen el vizsgálatot Porosenko ellen, amiért neve felmerült a vasárnap óta nagy sajtóvisszhanggal dúló offshore-botránnyal kapcsolatban.

 

„Offshore-cége alapítani akkor, mikor katonáink százai halnak meg a frontokon, a cinizmus teteje” – mondta Oleh Ljasko, a radikálisok vezetője.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán hírügynökségek szerint az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes hivatal bejelentette, hogy az államfő a hivatal hatáskörén kívülre esik, ezért nincs felhatalmazásuk ellen vizsgálatot indítani.

 

Egyébként jelenleg Ukrajnában kisebbségi kormány gyakorolja a hatalmat. Porosenko államfő az orosz-ukrán konfliktusban a viszonylag mérsékelt német álláspontot követi, míg a miniszterelnök, Arszenij Jacenyuk a határozottabb amerikait. Kettejük párharca határozza meg az ukrán válság kimenetelét.

 

A most napvilágra került dokumentumok pedig nagy mértékben gyengíthetik Porosenko helyzetét, amivel távolabb kerülhet az orosz-ukrán konfliktus megoldásának időpontja.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: magyarhirlap.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!