Görögországban véget értek az előkészületek, így a ma megkezdődhet a Törökország felől érkezett migránsok visszatelepítése Törökországba. Ez első körben néhány száz migránst érint. Ez a visszatelepítési program annak az EU-Törökország megegyezésnek a része, amelyet a március eleji EU-török csúcson hoztak tető alá felek.

 

Törökország belügyminisztere, Efkan Ala már jelezte, hogy Ankara megtette a szükséges előkészületeket 500 illegális bevándorló visszafogadásához, és hogy tartják a kapcsolatot a görög illetékes hivatalokkal, akik jelenleg 400 nevet tartalmazó listát adtak át. .

 

A Németország által nagymértékben támogatott EU-török paktum lényege, hogy Törökország visszafogadja az rajta keresztül Európába érkezett migránsokat, de cserébe Európa kötelezi magát ugyanolyan számú törökországi szír menekült befogadására.

 

 hirdetes_810x300  

A mostani esetben ez azt jelenti, hogy az 500 visszafogadott bevándorló helyett, az EU-nak 500 szír menekültet kell befogadnia Törökországból. Ez a megállapodás az Égei-tengeren keresztül érkezett migránsokra érvényes.

 

Egyébként az EU tagállamai hosszas tárgyalások után végül felső határt szabtak az csereprogram keretében befogadott migránsok számának 72 ezer főben. Ez nem kevés, ám az eredeti 156 ezer fős javaslatnál jelentősen jobb eredmény.

 

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kételkedik abban, hogy a „migránscsere”-program etikus és legális megoldás lenne, ettől függetlenül az EU és főleg Németország azt várja a programtól, hogy elkedvetleníti majd a bevándorlókat a kitelepítés lehetősége.

 

A legtöbben azonban kételkednek abban, hogy ilyen formában csökkenteni lehet az Európára nehezedő migrációs nyomást. Görögországban jelenleg így is 52 ezer menekült tartózkodik illegálisan, közülük telepítenek át 500 a mai nap.

 

Euroactive, Körkép.sk

Nyitókép: thetoc.gr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!