Még csak egy napja indították el az EU és Törökország közös migránscsere-programját, a rendszer máris kezd omladozni. Ma, azaz kedden szünetelt az Égei-tengeren keresztül korábban érkezett, Görögországban veszteglő migránsok törökországi visszaszállítása.

 

Tegnap a tervezett 500 fő helyett Görögországot így is csupán 202 migráns hagyta el a csereprogram keretében, miközben 220 új bevándorló érte el a görög partokat.

 

Még ha a héten tovább folytatják is a kitoloncolási folyamatot, a migránsválság gyógyszereként bezengett EU-török paktum egyelőre semmi érdemleges eredménnyel nem kecsegtet, mivel nem tudja tartani az ütemet az újonnan érkezettek áradatával.

 

 hirdetes_810x300  

Az ENSZ, amely az EU részéről nagyobb szolidaritást sürgetett a migránsok irányába, most az EU-török paktum gyengeségeire hívja fel a figyelmet, mondván, hogy nem tették meg a szükséges előkészületeket Görögországban és Törökországban.

 

Görögországba idén 150 703 migráns érkezett március végéig, a BBC adatai szerint 37 százalékuk gyerek, 53 százalékuk érkezett Leszbosz szigetén keresztül, és 366-an haltak meg, mielőtt partot értek volna. Összehasonlításképp 2015-ben 853 650 migráns érte el a görög partokat.

 

Forrás: BBC
Forrás: BBC

 

BBC.com

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!