A barnamedvék csoportos előbukkanása Tátraváros településeinek közvetlen közelében általában a téli időszak végétől kezdődik. A helyzet a tavaszi hónapokban fokozódik, komoly gondokat és veszélyhelyzetet okozva ezzel a lakosságnak és az ide látogatóknak.

 

A medvék új viselkedési formákat vettek fel

 

Ján Mokoš, Tátraváros polgármestere elmondta, régebben is jelentek meg barnamedvék nagyobb csoportban a vidéken, azonban csak ritkán jártak be az emberek házaiba. Leginkább az utakon és ösvényeken mozogtak. Idén azonban már az ötödik bejelentés érkezett, hogy a medvék házakba törtek be, két esetben kutyákra is támadtak.

 

 hirdetes_300x300  

Legaggasztóbb azonban, hogy az általános iskolák és óvodák környékén is mozognak. A medvék már nem csak a háztartási hulladékokkal teli konténereket keresik, hanem új viselkedési formák is megfigyelhetőek náluk.

 

Az érintett területek: Felsőhági, Újtátrafüred, Ótátrafüred, Alsótátrafüred, Barlangliget és Tátralomnic.

 

Megoldás lehetne a konténerek elkerítése

 

A medvék száma folyamatosan növekszik, jelenleg több százan lehetnek, ami a múlt évi adatokhoz képest óriási növekedés. A lakosságot figyelmeztették a veszélyről.

 

p-kNWg7ySLjI5wjmXWFPlg.1280~Medve-pri-kontajneri-ilustra-n-foto
A medvék leginkább a hulladékokkal teli konténerek közelében mozoghatnak. (Kép: TASR).

 

Mokoš szerint megoldást jelenthetne a konténerek körülkerítése, de jelenleg még nem tudtak megegyezni az állammal abban, hogyan lehetne a kijelölt területeket bérbe venni. A környéken  74 esetben terveznek ilyesfajta intézkedést.

 

A helyzet tűrhető, bár azért óvakodni kell

 

„Májusban kezdődik a kirándulószezon a Tátrában, amikor növekszik az idelátogatók száma. A helyzetet nem lehet fél vállról venni, de az nem olyan súlyos, hogy emiatt nem jöhetne ki a lakosság a házakból. Az embereknek az esti órákban nem kellene a konténerek közelében mozogniuk” – mondta Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezetének ügyvezetője.

 

TASR

Nyitókép: Manik.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!