A legendás vállalatalapító, Tomáš Baťa olyan üzlepolitikát talált ki, amelynek hozadékait a munkás, a vásárló és a vállalat is egyaránt élvezhette – mondta a neves vállalkozó születésének 140. évfordulója alkalmából Zdeněk Pokluda történész.

 

„A legtöbb vállalkozó ma termel, gazdálkodik és az év végén összeszámolja, mennyi nyeresége van. És ha azt látják, hogy elegendő a nyereség, kivesznek belőle például oktatás vagy hasznos projektek finanszírozása céljából.

 

Baťa nem így csinálta. Ő úgy szervezte meg a vállalkozását, hogy magas bért adhasson a munkásnak, alacsony árat kínálhasson a vevőknek, és az év végén elfogadható nyereségre tehetett szert. Ez egyfajta szociális projekt volt, hogy a társadalom harmóniában élhessen és ne legyenek nagy különbségek gazdagok és szegények között” – mondta Pokluda.

 hirdetes_810x300  

 

Ezzel az üzletpolitikával Baťának sikerült elfojtania a nagy gazdasági válság idején a baloldali pártok, leginkább a kommunisták politikai programjait. Az osztályharcra magas bérekkel válaszolt, amivel saját vállalatában társadalmi kiegyensúlyozottságot és békét ért el. Másrészt azonban ezzel akaratlanul is maga ellen fordította a kommunistákat, akiknek nem tetszett, hogy Baťa pozitív példával jár elöl és megmutatta, hogy adott esetben a kapitalizmus is lehet szolidáris a munkásokkal.

 

Baťa szerette volna, ha sikeres üzletpolitikáját mások is követik, de végeredményben egyedül maradt ezzel az elképzelésével. Igaz a második világháború utáni Németországban a ”népi kapitalizmus” az általa lefektetett elveket tovább örökítette.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Neontv.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!