Erős, a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés rázta meg Mianmart. A rengést több száz kilométerrel távolabb Indiában, Bangladesben és Nepálban is érezni lehetett.

 

Jelentős anyagi kárról és halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések, mivel a rengés epicentruma mintegy 100 kilométerre volt a legközelebbi várostól 134 kilométeres mélységben.

 

Legalább 50 ember azonban megsérült Banglades fővárosában, Dakkában, mikor a rengés miatt kitört pánikban sokan kimenekültek a lakásaikból.

 

 hirdetes_810x300  

Észak-kelet Indiában elővigyázatosságból leállították az energiaellátás egy részét és a hőerőműveket.

 

Nem sokkal ezután A Fülöp-szigeteken történt egy 6-os erősségű földmozgás, amelyben egy kidőlt fa három embert sebesített. A fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet szerint a földrengés nem volt elég erős ahhoz, hogy cunamit idézzen elő.

 

A Dél-kínai-tenger térsége egyébként a Föld tektonikailag legaktívabb része. Az év elejétől több földrengés is történt, például Indiában illetve Tajvan szigetén. Mindkét esetben azonban emberi felelőtlenség követelt halálos áldozatokat: Indiában egy nem előírásszerűen megépített felüljáró temetett maga alá több tucat embert, Tajvan szigetén pedig egy 17-emeletes épület omlott össze, mert beton helyett összepréselt műanyag-flakonokkal töltötték meg az épület tartófalait.

 

forrás: sagainfault.info
Térkép a földrengés-veszélyeztetettségről, forrás: sagainfault.info

 

 

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: 2011-ben Mianmarban egy 6,9-es erősségű földrengés 74 halálos áldozatot követelt. Forrás: ibtimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!