Sürgető szükség van az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok, illetve a jogérvényesülés, a szabadság és a biztonság terén végrehajtandó reformokra Törökországban – áll az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén csütörtökön elfogadott jelentésben, amelyben a képviselők aggodalmuknak adnak hangot a törökországi reformfolyamat lelassulásával kapcsolatban.

 

Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 375 igen szavazattal, 133 ellenében, 87 tartózkodás mellett elfogadott éves helyzetértékelésben elismerték a világon a legtöbb menekültet befogadó Törökország „hatalmas humanitárius közreműködését”, mindazonáltal alapvető belpolitikai reformokra szólították fel az ankarai kormányt.

 

Az EP jelentését szakértők mindössze jelképes fontosságúnak tartják. Az Európai Uniót jogvédő szervezetek részéről gyakran érik olyan bírálatok, amelyek szerint szemet hunyna az emberi jogok törökországi helyzete felett, mivel a tagállamoknak szükségük van a török kormány együttműködésére a migránsáradat csökkentéséhez.

 

 hirdetes_400x285  

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!