Madeline Albright, prágai születésű diplomata, az első nő, aki betöltötte az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszteri posztját, a GLOBSEC nemzetközi biztonságpolitikai konferencián átvehette a Cseh és Szlovák Transzatlanti Díjat, amelyet minden évben két neves személyiségnek ítélnek oda.

 

A GLOBSEC szervezője, a Szlovák Atlanti Bizottság minden évben két olyan személyiségnek ítéli oda a kitüntetést, akik nagyban hozzájárultak munkásságukkal az atlanti kapcsolatok elmélyítéséhez, az euroatlanti térség békéjéhez, a jóléthez és a stabilitáshoz.

 

Albright volt a GLOBSEC történelmének legprominensebb díjazottja.

 

 hirdetes_810x300  
1131754_625x_sme_sk
Forrás: SME.sk

 

Albright édesapja, , Josef Korbel Jugoszlávia nagykövete volt, az akkor még kislány Madeleine-nel 1945-ben tértek vissza Csehszlovákiába. 1948-ban újra emigrálni kényszerültek, majd Korbelt távollétében halálbüntetésre ítélték.

 

A történtek ellenére Albright, aki amai napig folyékonyan beszél csehül, nem neheztel szülőhazájára. „Büszke vagyok csehszlovák származásomra”, mondta. A díj átvételekor mondott beszédében azonban felhívta a figyelmet a populizmus és a szélsőségek előretörésére, ami „Közép- és Kelet-Európában sok embert elvakít. (…) A szabadságnak mindig lesznek ellenségei és a rossz sok formája létezik, a nacionalistáktól az Iszlám Államig”.

 

SME.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!