Ha valaki az „Európai Unió Összeomlása“ címszavak angol megfelelőjére rákeres a interneten, több mint 32,6 millió találatot kap. Ez is azt jelzi, hogy az EU összeomlása egyre elképzelhetőbb – nem csak szakmai körökben.

 

A Mr. Végzet néven csúfolt, a 2008-as pénzügyi összeomlást és világgazdasági válságot megjósoló Nouriel Roubini közgazdász-professzor által alapított Roubini Global Economics kutatóintézet elemzése szerint 40 százalékos esély van arra, hogy az EU jelenlegi formájában nem éli túl a következő tíz évet. Szintén 40 százalékos az esélye annak, hogy jelenlegi formájában fog tovább működni, és csupán 20 százalék a valószínűsége, hogy 10 éven beül szorosabb együttműködés alakul ki a tagállamok között.

 

Az EU problémáinak listája hosszú: gazdasági bizonytalanság, illegális bevándorlás, németellenes hangulat, Brexit, a Görögországot fenyegető államcsőd, ami az eurozónát veszélyezteti, az USA közömbössége Európa jövője iránt és az oroszok „aknamunkája“.

 

 hirdetes_810x300  

A szakértők szerint a Brexit, a Schengeni rendszer összeomlása vagy az euróövezet recessziója fogja majd elindítani az EU-t a lejtőn.

 

Egy novemberi felmérés szerint  az EU polgárainak 55 százaléka nem bízik az EU-ban, ami több, mint a lakosok fele. De ami még inkább lesújtó eredmény, hogy a nemzetállamok kormányaiban 66 százalék nem bízik.

 

A Bloomberg gazdasági elemzése ezzel kapcsolatban kitér arra is, hogy nem annyire egyszerű megszüntetni egy 500 millió lakosú, 28 tagállamból álló tömböt, amelyből 19 tagállam közös fizetőeszközt használ. Még kevésbé egyszerű feladni azt a 17 ezer milliárd dollárnyi GDP-t, amit az Európai Unió évente megtermel.

 

Talán épp ezért jelentette ki  a Skót Nemzeti Párt korábbi vezetője a brit parlamentben, hogy „ha az EU nem létezne, akkor létre kellene hoznunk”. A skótok egyébként figyelmeztették a briteket, hogy ha távoznának az EU-ból, akkor Skócia kiválik Nagy-Britanniából.

 

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: globalresearch.ca

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!