Nagy-Britannia a nemzetközi jogi szervezetek tiltakozása ellenére is több mint 2,8 milliárd font (3,5 milliárd euró) értékben exportál fegyvereket és katonai felszerelést Szaúd-Arábiának, köztük harckocsikat, gránátokat, tankokat és rakétákat, de leginkább repülőgépeket és helikoptereket.

 

Bár egyelőre nincs érvényben fegyverembargó Szaúd-Arábiával szemben, de ez a jövőben változhat, mivel a szunnita többségű királyság megkérdőjelezhető indokkal bombázza a jelentős siíta lakossággal rendelkező Jement. A két ország egyébként hadban áll, de fegyverszünet van érvényben, amit természetesen a felek folyamatosan megszegnek.

 

Szaúd-Arábiát most az a vád érte, hogy szándékosan civil célpontokat bombáz. A szaúdi légierő támadásainak egyes források szerint legalább 9600 halálos áldozata és 16 ezer sebesültje van.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britanniát most az Orvosok Határok Nélkül, az Amnesty International és a Human Rights Watch is elővette a nagyértékű fegyvereladás miatt, mivel Szaúd-Arábia szerintük sérti a nemzetközi jogot a civil célpontok bombázásával.

 

A The Independent szerint a brit és szaúdi fegyverkereskedelem felvirágoztatásával David Cameron, idén leköszönő brit miniszterelnök büszkélkedhet, akinek jóvoltából az elmúlt években összesen 6,7 milliárd font (8,5 milliárd euró) értékű fegyver került Szaúd-Arábiába.

 

The Independent

Nyitókép: A Jemen elleni szaúdi bombázások előtt Nagy-Britannia 11 darab Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgépet adott Szaúd-Arábának. Forrás: Independent.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!