Vilmos hercegnek nem okoz álmatlan éjszakákat, hogy majdan ő lesz az Egyesült Királyság uralkodója.

 

Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a trónutódlási sorban, nagymamája, II. Erzsébet királynő 90. születésnapja alkalmából adott interjút a BBC televíziónak. Vilmos tulajdonképpen nagymamája helyett állt a BBC kamerája elé a csütörtökön esedékes jeles ünnep alkalmából, mivel a brit uralkodó hagyományszerűen soha nem nyilatkozik a sajtónak és a médiának.

 

Készen áll a feladatra

 

 hirdetes_300x300  

Vilmos herceg a szerdán sugárzott interjúban elmondta: jóllehet a királynő továbbra is rendkívül aktív, ő bármikor készen áll arra, hogy feladatokat vegyen át tőle, ha a királyi nagyszülő ezt kéri.

 

Vilmos ezt válasznak is szánta azokra az utóbbi időben megjelent sajtóbírálatokra, melyek szerint vonakodva veszi ki részét azokból a kötelezettségekből, amelyek a királyi családban betöltött pozíciójából hárulnak rá.

 

„A királynő még szilárdan áll a kormányrúdnál”

 

Kijelentette: ha nagymamája úgy dönt, hogy uralkodói felelősségi köreinek egy részét át akarja adni, akkor ő lesz az első, aki azokat átveszi. Jelenleg azonban „a királynő áll szilárdan a kormányrúdnál”, és az idén 95 esztendős nagypapa, vagyis Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó férje „sem hajlandó lassítani” – fogalmazott a BBC-interjúban Vilmos herceg.

 

Vilmos herceg a BBC-interjúban – arra a kérdésre, hogy majdani V. Vilmos királyként milyen uralkodói szerepre készül – kijelentette: nem találhatna jobb példaképet magának saját nagymamájánál, vagyis II. Erzsébet királynőnél, aki a napi politikán felülemelkedve látja el uralkodói feladatait. Hozzátette ugyanakkor, hogy a királyi családnak együtt kell haladnia a korral, magának is modernizálódnia kell, és meg kell őriznie helyét és jelentőségét a folyamatosan megújuló környezetben. „Ez a kihívás áll előttem” – fogalmazott a herceg.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!