Tayyip Erdogan török elnök valószínűleg nem változtatja meg Törökország terrorizmus-elleni törvényeit csak azért, hogy megfeleljen az EU-nak. A tárgyalások jelenleg eddig jutottak.

 

Az Európai Bizottság a héten beadta a török vízummentésségről szóló javaslatát, cserébe Törökország feltartóztatja a bevándorlók áradatát. Európa azonban (bizonyítandó Törökország eurokompatibilitását) arra kérte Erdogant, változtassa meg néhány törvényét, köztük a terrorizmus-elleni törvényt, hogy azok összhangban legyenek az EU-s joggal.

 

Azért Törökországnak több mindenen kéne javítania, ha már el akarja kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Elsősorban a sajtószabadság, az emberei jogok, a jogállami berendezkedés területén vannak hiányosságai. Márciusban a török fegyveres erők elfoglalták a legnagyobb ellenzéki napilap székházát, Erdogan tovább szélesítette hatalmát, vagyis közelített a diktatórikus berendezkedéshez, és a törökök nem meggyőző indokokkal indítottak támadásokat a  kurd kisebbség ellen.

 

 hirdetes_300x300  

„Azok, akik azt kérik Törökországtól, hogy változtasson a terrorizmus elleni törvényin, először számolják fel az Európai Parlament körül felállított terrorista-sátrakat”, mondta Erdogan.

 

A török elnök ezzel arra az esetre célzott, mikor a belga hatóságok lehetővé tették a kurd PKK mozgalom aktivistáinak, hogy az EU-Törökország csúcs idejére demonstrációt szervezhessenek az EU parlamentje közelében.

 

A miniszterelnök, Davutoglu távozásával Erdogan tovább növelte hatalmát. Az EU nem örül, mert a török elnök nagyon kritikus Európával szemben, és esze ágában sincs egy nővel (Angela Merkellel) tárgyalni.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!