A Szlovákia által befogadott 149 asszír keresztény közül legkevesebb 20 már visszatért Irakba. Az ok a kultúrák közti különbség és a honvágy. Minderről a Konzetrvatívny Výber portál ír.

 

A belügyminisztérium egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyben.

 

Az iraki keresztények tavaly decemberben érkeztek Szlovákiába. Többségük Asszíriából, Mosul városának térségéből származik, melyet az Iszlám állam tart ellenőrzés alatt. Érkezésük után a keresztényeket a homonnai menekülttáborban szállásolták el. Márciusban elkezdődött az áthelyezésük Nyitrára és környékére. Integrációjukat a kormány migrációs hivatalának felügyelete mellett civil szervezet irányítja, együttműködve az egyházzal.

 

 hirdetes_810x300  

Az asszír keresztények befogadása a migránsválság megoldására tett felajánlás része volt. Az előkészületek 15 hónapig tartottak. Ennek eredményeként 25 család érkezett Szlovákiába. Ez az első és egyetlen menekült csoport, melyet Szlovákia befogadott. Csehországban szintén helyeztek el kereszényeket. Ezek többsége az országban maradt, de néhányan más felé vették az irányt. Egy nyolc tagú család visszarepült Irakba. További 16 iraki megpróbált Németországba távozni.

 

A cseh kormány végül felfüggesztette a betelepítése programot.

 

forrás: konzervativnyvyber.sk

 

nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!