Hosszabb távon több tízmillió migráns indulhat el Afrikából, hogy Európában telepedjen le – közölte a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

 

Orbán Balázs hozzátette: rövid távon egymillió bevándorlóra lehet számítani, akik a líbiai partokról kelnek útra.

 

A szakértő elmondta, hogy a múlt héten Törökországban jártak a Migrációkutató Intézet munkatársai. Az ottani hivatalos adatok értelmében a nyár elejéig 2,7 millió migráns akar Törökországból Európába jutni, bár megjegyezte, hogy a bevándorlási hullám komolyan csökkenni kezdett az unió és Törökország közötti megállapodás hatására.

 

  hirdetes_300x300   

A komoly kulturális különbségek miatt nem feltétlenül érzik magukat jól Európában azok a migránsok, akik sikeresen megérkeztek a kontinensre. Frusztrációjuk miatt többen gondolkodnak azon, hogy visszaindulnak Törökország irányába.

 

Kissé megtört a korábbi „európai illúzió”, amely szerint a kontinens maga a paradicsom. Ugyanakkor az Észak-Afrikában gyülekezőkben valószínűleg még mindig ez a kép él, ezért azt kell üzenni, hogy „Európa megtelt”. Amíg ez nem történik meg, addig semmi nem változik lényegesen – mondta Orbán Balázs, úgy fogalmazva: az Európai Unió egész eddigi teljesítménye „meghívólevélként” értelmezhető.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!