Hivatalosan is elindította az Európai Bizottság a Lengyelországgal szembeni, úgynevezett jogállamisági mechanizmust. Az elmúlt hetek eredménytelen tárgyalásai után a brüsszeli testület írásban közölte, hogy a lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos válsághelyzetet szerintük hogyan lehetne rendezni. Varsó saját megoldásokat ígért.

 

A brüsszeli testület elsősorban az alkotmánybíróság működésével kapcsolatban emelt kifogásokat. Azt kérik, hogy a lengyel kormány vonja vissza azt a törvénymódosítást, amely korlátozza a bíróság függetlenségét. Az eddigi egyeztetések nem hoztak eredményt, ezért írásos állásfoglalásban foglalták össze álláspontjukat.

 

A lengyel külügyminiszter-helyettes a hírre reagálva azt mondta, hogy Varsó saját javaslatokat terjeszt majd elő az alkotmánybíróság helyzetének rendezésére, de nem azért, mert Brüsszel azt javasolja, hanem az állam iránti felelősségtudatból.

Abban az esetben, ha az eljárásnak ez a szakasza is eredménytelenül zárul, akkor egy újabb eljárás végén a tagállamok egyhangú szavazatával az uniós tagságot is felfüggeszthetik.

 hirdetes_810x300  

 

hirtv.hu
borítókép: 888.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!