A vizsgálat eddigi eredményei szerint emberi mulasztásra vezethető vissza a dél-olaszországi Bari város közelében kedden történt vonatbalesetet, amelyben legalább 27 ember meghalt, mintegy ötven megsérült.

 

A két négykocsis szerelvény az Andria és Corato közötti vasúti pálya egy vidéki, egyvágányos, nyílt pályás szakaszán rohant egymásba frontálisan óránkénti 100 kilométeres sebességgel. A vonalon elavult telefonrendszerrel értesítették egymást az állomásfőnökök a vonatokról. Ez utóbbi rendszer is a vizsgálat középpontjában áll, derült ki szerdán.

 

A szakaszon nem volt automata riasztási rendszer, amely akkor avatkozna be, ha két, ugyanazon a sínpáron haladó szerelvény megközelítené egymást. A kutatóegységek az egyik vonat fekete dobozát már megtalálták, de továbbra is keresik a másikat.

 

 hirdetes_810x300  

Az ügyben az olasz államügyészség is vizsgálódik. A nyomozás a többi között azt hivatott kideríteni, hogy a tervek ellenére miért nem bővítették ki két sínpárosra az egy nyomvonalas szakaszt.

 

Ferenc pápa táviratban fejezte ki együttérzését Bari érsekének, Francesco Cacuccinak. Azt írta, osztozik a balesetet szenvedett családok fájdalmában. Gyászolja a halottakat, imádkozik a sérültekért, hogy minél hamarabb felépüljenek. Andria városában, ahonnan az áldozatok többsége származott, háromnapos gyászt rendeltek el.

 

forrás: 24.hu
kép: cnn.com